Karies hos barn: Alla barn är i riskzonen
Badge field

Karies hos barn: Alla barn är i riskzonen

Published date field

Karies hos barn är vanligare än du kanske tror. Även om faktorer som användning av fluor och flaskmatning kan minska risken att ditt barn utvecklar hål, löper alla barn risk att drabbas av hål i tänderna. Börja ta hand om ditt barns tänder tidigt för att hålla deras mun frisk.

Se våra munvårdsprodukter för Barn

Sönderfallsprocessen

När bakterier och sockerarter i munnen blandas bildar de syror. Dessa syror kan angripa det hårda, yttre tandlagret, som kallas emalj. Emaljen börjar slitas ut när mineraler försvinner. Du kan märka vita fläckar på ditt barns tänder om detta händer. Detta tidiga sönderfall kan repareras genom att återinföra mineraler till tänderna genom användning av fluor och en hälsosam kost.

När emaljnedbrytningsprocessen tillåts fortsätta utan remineralisering kan det hårda yttre lagret förstöras. Emaljen kommer att utveckla hål som måste undersökas av en tandläkare och fyllas för att förhindra mer skada. Vad kan du göra för att förhindra att denna process blir okontrollerad?

Bekämpa karies hos barn

Du bör rengöra ditt barns tänder efter matningen och undvika att lägga ditt barn i sängen med mjölkersättning eller juice för att undvika karies från nappflaskan. När en bebis eller ett litet barn får gå och lägga sig med en flaska eller bära med sig juice eller mjölk hela dagen, och särskilt på natten, utsätts deras tänder ständigt för socker och kolhydrater. När de är redo bör du uppmuntra barnet att dricka från en kopp. Även om spädbarn och småbarn är för unga för att borsta med en fluortandkräm kan de gynnas av att dricka fluoriderat vatten eller ta fluoridtillskott. Prata med din tandläkare om ditt barns användning av fluor. Medan de fortfarande är små kan du rengöra munnen med vatten och en trasa eller en mjuk tandborste. Fråga din tandläkare om att använda en fluoridfri tandkräm för småbarn, som till exempel Colgate kids tandkräm 0-2 år.

När ditt barn är tillräckligt gammalt för att spotta, börja borsta tänderna med en fluortandkräm två gånger om dagen. Du kan borsta och använda tandtråd på barnet själv. Om ditt barn vill vara självständigt, borsta tänderna först själv och låt dem borsta en andra gång. Den extra borstningen kan inte göra ont!

Bra tandvård för barn börjar med regelbundna besök hos tandläkaren. Du kan boka det första besöket när de första tänderna vuxit fram, eller åtminstone när ditt barn fyller ett. Varför är tidiga besök så viktiga? Det är inte alltid lätt att känna igen tidiga tecken på karies hos barn. Din tandläkare kan berätta för dig hur ditt barns tänder mår och rekommendera allt som hjälper till att skydda mot karies, såsom fluoridbehandlingar eller tandtätningsmedel. Det skadar inte heller att få några tips om munvård från en tandläkare. Var inte rädd för att ställa frågor som kan hjälpa dig att ta bättre hand om ditt barns tänder.

Denna artikel är avsedd att främja förståelse av och kunskap om allmän munhälsa. Det är inte avsett att ersätta professionell rådgivning, diagnos eller behandling. Rådgör alltid med din tandläkare eller annan kvalificerad vårdgivare om du har några frågor om ett medicinskt tillstånd eller behandling.