Hål i tänderna hos små barn
Badge field

Hål i tänderna som barn: Orsaker och förebyggande

Published date field

Förebygg karies och hål i tänderna hos små barn

Även små barn kan drabbas av karies och få hål i mjölktänderna. Barns mjölktänder är extra känsliga för karies. Även om barnen kommer att tappa sina mjölktänder är det viktigt att ta hand om dem på rätt sätt. Ditt barn kommer att behöva hjälp att borsta sina tänder långt upp I åldrarna. Det är också viktigt att undvika att ge mat och dryck som kan vara skadliga för tänderna som t.ex för mycket socker.

Det första tecknet på hål i mjölktänderna är så kallad kritkaries eller emaljkaries. Det är ett ytligt kariesangrepp som ser ut som en vit och ibland skrovlig rand längs med tandköttskanten på överkäkens framtänder. Kritkaries kan oftast botas genom att förbättra barnets livsstil och kostvanor, men det kan också sitta mellan tänderna och vara svårt att upptäcka.

Vad orsakar hål i tänderna hos små barn?

Hål i tänderna hos spädbarn och små barn kan ha flera orsaker, inklusive:

Matning på natten: Bebisar som matas på natten, kan få mjölk eller annan dryck att fastna på tänderna, vilket kan orsaka karies. Detta gäller såväl vid amning som med nappflaska så låt inte din bebis somna med nappflaskan eller mellan barnet ammas.

För mycket socker: Om barnet ofta får i sig för mycket sockerrika livsmedel och drycker, kan det öka risken för karies också hos spädbarn. Tänk på att även bröstmjölk och mjölkersättning innehåller socker så låt inte barnet gå runt med nappflaskan.

Syraangrepp: Syror som finns i juice eller annan syrahaltig mat och dryck kan leda till karies, eftersom syran bryter ner emaljen på tänderna.

Bakterier: Bakterier kan fastna i spädbarnens mun, exempelvis genom att de suger på nappflaskor eller skedar.

Tänder som växer fel: Om bebisens tandväxt störs eller om tanden skadas, kan kariesangrepp uppstå.

Det är viktigt för föräldrar att vara uppmärksamma och försiktiga när det gäller tandhygien hos spädbarn. Det kan inkludera att torka av barnets tandkött efter matning och att undvika nattmatning så mycket som möjligt. Vid ungefär sex månader bör man också börja borsta barnets tänder med en mjuk tandborste och vatten.

För att minimera risken för hål i tänderna är det viktigt att begränsa intaget av sockerrik mat och dryck och att ta med barnet till tandläkaren regelbundet för undersökningar och behandling.

Vilka är effekterna av tidiga hål?

Tidiga hål i tänderna hos barn kan ha flera negativa effekter om de inte behandlas i tid. Om kariesangrepp inte behandlas kan det leda till tandförlust och spridning av infektionen till andra tänder. Här är några potentiella effekter av tidiga hål hos barn:

  1. Infektion och inflammation: Kariesangrepp förorsakar hål i tänderna och lämnar den mjuka tandvävnaden utsatt för bakterier. Detta kan leda till infektion och inflammation i tandköttet, som kan orsaka smärta. Om kariesangrepp inte behandlas i tid kan det även leda till en tandabscess, vilket är en infektion som kan sprida sig till andra delar av kroppen.
  2. Tandlossning: Om kariesangrepp förblir obehandlat, kan det leda till tandförlust, vilket kan påverka talförmågan, bitkraften och barnets självkänsla
  3. Fel positionering av tänder: Om kariesangrepp påverkar tänderna som håller platserna åt de permanenta tänderna, kan det leda till felaktig positionering av de nya tänderna, vilket kan resultera i bettfel.
  4. Öron- och talproblem. Detta kan ske eftersom tandproblem kan leda till spridning av bakterier och infektioner från munnen och tänderna till närliggande områden som öronen och orsaka öronproblem som öroninflammation och hörselnedsättning. Ett hål i tänderna som inte behandlas i tid kan också leda till inflammation i tonsillerna som orsakar smärta vid sväljning och andra talproblem.
    Det är viktigt för föräldrar att vara uppmärksamma på tecken på tidiga hål och kariesangrepp hos sina barn, och att ta barnet till tandläkaren för regelbundna undersökningar och behandlingar av eventuella tandproblem. Ju tidigare hål och kariesangrepp upptäcks och behandlas, desto mindre sannolikt är det att det leder till allvarliga tandproblem och konsekvenser som kan påverka barnets hälsa och livskvalitet.

Hur kan jag förhindra hål i tänderna hos små barn?

Att förhindra hål i tänderna hos små barn är viktigt för att säkerställa god tandhälsa och förebygga framtida tandproblem. Här är några tips som hjälper till att förebygga hål i tänderna hos små barn:

  1. Gör det till en vana att lägga ditt barn i sängen utan en flaska om den så är fylld med mjölkersättning, mjölk, juice, sockervatten eller läsk. Om ditt barn måste ha en flaska för att somna, fyll den med vatten.

  2. Låt inte ditt barn gå runt med en flaska med något annat än vatten.

  3. Börja lära ditt spädbarn att använda en mugg mellan 6–12 månader. Byt ut ditt barns flaska mot en träningsmugg vid ett års ålder.

  4. Rådfråga din läkare eller tandläkare för att säkerställa att ditt barn får tillräckligt med fluor varje dag.

Ditt barns friska tänder och strålande leende är beroende av dig!

Tandborstning för små barn: Tips och metoder

Att borsta tänderna på små barn kan vara en utmaning, men det är viktigt att komma igång tidigt för att skapa en regelbunden rutin som kommer att gynna deras framtida tandhälsa.

Här är några tips och metoder som kan hjälpa till med att borsta tänderna på små barn:

Starta tidigt: Det är bäst att börja borsta barnets tänder så tidigt som möjligt, även när de inte har alla sina tänder än. Använd en mjuk tandborste med lite vatten för att försiktigt borsta barnets tänder två gånger om dagen.

Gör det roligt: Försök att göra tandborstning till en rolig aktivitet genom att sjunga sånger, spela spel eller göra ansiktsuttryck medan du borstar.

Använd lämplig tandborste: Välj en mjuk tandborste som är lämplig för barnets ålder och storlek. Tandborstar med vackra färger och bilder kan hjälpa till att göra tandborstning lite mer spännande.

Använd lämplig tandkräm: Använd tandkräm som är lämplig för barn och deras ålder.

Små barn tenderar att svälja tandkräm, så det är viktigt att använda en giftfri tandkräm som är säker att svälja, även om det är i stora mängder.

Lär genom att visa: Lär ditt barn genom att låta dem titta på hur du borstar tänderna och låta dem efterlikna dig.

Belöna och beröm: Var noga med att ge beröm och uppmuntran för att uppmuntra ditt barn att fortsätta borsta sina tänder regelbundet och skapa en positiv upplevelse kring tandborstning.

Genom att använda dessa tips kan du hjälpa ditt barn att utveckla goda tandhygienvanor som kommer att gynna dem hela livet.