Friska barntänder: Överraskande fakta varje förälder bör känna till
Badge field

Friska barntänder: Överraskande fakta som varje förälder bör känna till

Published date field

Alla barn utvecklar inte hål. Vad är hemligheten bakom friska tänder hos barn? Vad gör de superföräldrarna för att skydda sina barn från karies? Det finns inget mysterium för god munvård för barn. Att borsta, använda tandtråd och regelbundna tandläkarbesök är nyckeln till att säkerställa ett hälsosamt leende. Förutom att åta sig grunderna finns det några fakta om hur man tar hand om tänder som kan förvandla en mamma eller pappa till en superförälder.

Se våra munvårdsprodukter för Barn

Första födelsedagen, första tandläkarbesöket

Enligt en rapport från Socialstyrelsen hade nästan var fjärde sexåring karies år 2019. Ett sätt att hjälpa till att förhindra tidiga hål i tänderna hos barn är att börja med dessa kontroller tidigt och två gånger om året. Ett tidigt besök hos en specialist är avgörande för att ta reda på om ditt barn är i riskzonen för hål. Du kan också lära dig några ovärderliga tips om munvård, till exempel hur du borstar ditt barns tänder ordentligt och vad som är rätt mängd fluor för ditt barn.

Fluor skyddar barns tänder inifrån

Fluor är nödvändigt för att skydda mot hål eftersom det härdar tandemaljen och det remineraliserar tänderna, vilket vänder på den naturliga nedbrytningsprocessen som orsakas av syra. När din tandläkare har rekommenderat en fluortandkräm, vanligtvis runt 2 års ålder, kan du börja borsta ditt barns tänder två gånger om dagen med en tandkräm som innehåller denna mineral som motverkar hål. Användning av lokal fluor (från tandkräm, munskölj och professionella behandlingar på mottagningen) är bara ett sätt att förhindra karies i tänderna med denna mineral. Flour som sväljs kan också hjälpa till att stärka tänderna hos barn upp till 16 års ålder. Det kommer in i blodomloppet där det kan användas genom att utveckla tänder.

Att ha friska tänder som barn uppmuntrar till friska tänder som vuxen

Barntänder börjar falla ut runt 6 eller 7 års ålder och ersätts sedan av de permanenta tänderna. Även om ditt barn kommer att förlora alla sina mjölktänder är det fortfarande viktigt att ta hand om den första tanduppsättningen. Obehandlad karies i mjölktänderna kan påverka de vuxna tänderna som fortfarande är under tandköttskanten.

Du kan se till att ditt barns tänder är friska och fria från hål i vuxen ålder. Börja tidigt med bra dagliga munhygienvanor och tandläkarbesök. Fråga din tandläkare om optimal användning av fluor. Ditt barn kommer att vara tacksam att han/hon har en superförälder som skyddat deras leende.

Denna artikel är avsedd att främja förståelse av och kunskap om allmän munhälsa. Det är inte avsett att ersätta professionell rådgivning, diagnos eller behandling. Rådgör alltid med din tandläkare eller annan kvalificerad vårdgivare om du har några frågor om ett medicinskt tillstånd eller behandling.