Badge field

Vad är temporomandibulär dysfunktion (TMD)?

Published date field

Vad är TMD? 
TMD, eller temporomandibulär dysfunktion, innebär att leden som kopplar samman den övre och den nedre käken inte fungerar som den ska. Denna led är en av de mest komplexa lederna i kroppen och ser till att den nedre käken kan röra sig framåt, bakåt och i sidled. Alla problem som hindrar detta komplexa system av muskler, ligament, skivor och ben att fungera som de ska kallas TMD. Ofta känns TMD som att käken knakar eller klickar till, eller till och med ”fastnar” en stund. Det är ofta omöjligt att fastställa den exakta orsaken till att leden snedställts.

Vad är symtomen på TMD? 
Det finns många tecken och symtom på TMD. Det är ofta svårt att veta säkert om man har TMD, eftersom ett eller flera av dessa symtom också kan förekomma vid andra besvär. Din tandläkare kan hjälpa till att ge dig rätt diagnos genom att läsa dina sjukvårds- och tandvårdsjournaler, göra en klinisk undersökning och ta lämpliga röntgenbilder.

Vissa av de vanligaste symtomen på TMD är:

  • Huvudvärk (liknar ofta migrän), öronvärk och smärta och tryck bakom ögonen.
  • Ett klickande eller knakande ljud när du öppnar eller stänger munnen.
  • Smärta när man gäspar, öppnar munnen stort eller tuggar.
  • Käken ”fastnar”, låser sig eller hoppar ur.
  • Ömhet i käkmusklerna.
  • En plötslig förändring i hur de övre och undre tänderna passar ihop.

Hur behandlas TMD? 
Det finns inget direkt botemedel för TMD, men det finns olika behandlingar som du kan följa som kan minska symtomen dramatiskt. Din tandläkare kan rekommendera något av följande:

  • Försök att eliminera muskelryckningar och smärta genom att applicera fuktig värme eller ta läkemedel såsom muskelavslappnande, receptfria värktabletter eller antiinflammatoriska läkemedel.
  • Minska de skadliga effekterna av att bita ihop och gnissla tänder genom att använda en bettskena. En sådan formas för att passa din mun och förs in över tänderna i överkäken och hindrar dem från att skrapa mot tänderna i underkäken.
  • Lär dig avslappningstekniker för att hjälpa till att kontrollera muskelspänningar i käken. Tandläkaren kan föreslå att du går en kurs eller får rådgivning kring stresshantering.

När käklederna påverkas och andra behandlingar inte har lyckats kan käkkirurgi rekommenderas.

hinges
TMD förekommer när den komplexa leden som håller samman den övre och den lägre käken inte fungerar väl.