Vad är temporomandibulär dysfunktion (i.e TMD)?
Badge field

Vad är temporomandibulär dysfunktion (i.e TMD)?

Published date field

Vad är TMD?

Temporomandibulär dysfunktion (TMD) är en gemensam benämning på smärta och funktionsstörningar i käkmuskulaturerna och käklederna och är den näst vanligaste typen av smärta efter tandvärk i huvudområdet. Käkleden är en av de mest komplexa lederna i kroppen och ser till att den nedre käken kan röra sig framåt, bakåt och i sidled. Alla problem som hindrar detta komplexa system av muskler, ligament, skivor och ben att fungera som de ska kallas TMD. TMD förekommer främst bland unga vuxna och i tidig medelålder och kvinnor har en 3–4 gånger större risk att drabbas jämfört med män. Käkmuskelsmärtan förekommer främst vid tuggning, medan käkledssmärtan är lokaliserad till käklederna och kan förekomma i samband med käkknäppningar. Det är ofta omöjligt att fastställa den exakta orsaken till att leden snedställts.

Vad är symtomen på TMD?

Det finns många tecken och symtom på TMD. Det är ofta svårt att veta säkert om man har TMD, eftersom ett eller flera av dessa symtom också kan förekomma vid andra besvär. Din tandläkare kan hjälpa till att ge dig rätt diagnos genom att läsa dina sjukvårds- och tandvårdsjournaler, göra en klinisk undersökning och ta lämpliga röntgenbilder.

Vissa av de vanligaste symtomen på TMD är:

  • Huvudvärk (liknar ofta migrän), öronvärk och smärta och tryck bakom ögonen.

  • Ett klickande eller knakande ljud när du öppnar eller stänger munnen.

  • Smärta när man gäspar, öppnar munnen stort eller tuggar.

  • Käken ”fastnar”, låser sig eller hoppar ur.

  • Ömhet i käkmusklerna.

  • En plötslig förändring i hur de övre och undre tänderna passar ihop.

Livsstilsförändringar för att lindra TMD

Det finns inget direkt botemedel för TMD, men det finns olika behandlingar som man kan följa för att minska symtomen dramatiskt. En person med TMD kan ges rörelseövningar för att lindra smärtan, slappna av käkmusklerna och -lederna, samt uppnå en bättre styrka och koordination. Rörelseövningarna kan även kombineras med en bettskena på natten som syftar till att avlasta käklederna och -musklerna samt förhindra slitage på tänderna som kan uppstå till följd av tandpressning. Tandläkare kan även lära ut avslappningstekniker för att hjälpa till att kontrollera muskelspänningar i käken, eller föreslå att gå en kurs eller få rådgivning kring stresshantering. Man kan även använda sig av receptfria smärtstillande läkemedel såsom paracetamol för att lindra smärta och huvudvärk. När käklederna påverkas och andra behandlingar inte har lyckats kan käkkirurgi rekommenderas.

hinges
TMD förekommer när den komplexa leden som håller samman den övre och den lägre käken inte fungerar väl.

Forskning och utveckling inom TMD-behandling

Mellan 5 och 15 procent av den svenska befolkningen har en temporomandibulär dysfunktion (TMD), det vill säga smärta och funktionsstörningar i käksystemet. Men trots detta söker endast ca 20 % av de drabbade behandling. Efter flera års forskning har man även konstaterat att de mest traditionella behandlingsalternativen för TMD kan vara de mest effektiva. Per Alstergren, professor i orofacial smärta och käkfunktion vid Malmö universitet och specialist i bettfysiologi menar att bettslipning, som var vanligt förr, nu helst bör undvikas helt eller endast utföras hos en specialist.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu