Badge field

Bruxism: Tecken och symtom

Published date field


Vad är bruxism?

Om du brukar vakna med ömma käkmuskler eller huvudvärk kan du lida av bruxism – att bita ihop och gnissla tänder. Bruxism kan få tänderna att göra ont eller lossna och ibland slipas delar av tänderna bokstavligt talat ner. Bruxism kan i slutändan förstöra benet och tandköttet. Det kan också leda till problem med käkleden, t.ex. temporomandibulär dysfunktion (TMD).

Hur vet jag om jag har bruxism?

För många är bruxism en omedveten vana. De inser kanske inte ens att de gör det förrän någon kommenterar att de gör hemska gnisslande läten när de sover. Andra upptäcker det vid ett vanligt tandläkarbesök när tandläkaren ser att deras tänder är slitna eller att emaljen är sprucken.

Andra möjliga tecken på bruxism är värk i ansiktet, huvudet och nacken. Tandläkaren kan ställa rätt diagnos och fastställa om källan till värken i ansiktet är bruxism.

Hur behandlas bruxism?

Lämplig behandling för dig beror på vad som orsakar problemet. Genom att ställa noggranna frågor och undersöka dina tänder grundligt kan tandläkaren hjälpa dig att fastställa den möjliga orsaken till din bruxism. Baserat på omfattningen av tandskadorna och den troliga orsaken kan tandläkaren föreslå:

  • Använda en bettskena när du sover. En sådan formar tandläkaren så att den passar dina tänder, och den förs in över tänderna i överkäken och hindrar dem från att skrapa mot tänderna i underkäken. En bettskena är ett bra sätt att behandla bruxism, men det är inget botemedel.
  • Hitta sätt att slappna av. Stress i vardagen verkar vara en vanlig orsak till bruxism och allt som minskar stressen kan hjälpa – lyssna på musik, läsa en bok, ta en promenad eller ett bad. Det kan vara bra att söka hjälp för att lära sig effektiva sätt att hantera stressiga situationer. Att applicera en varm, våt tvättlapp på sidan av ansiktet kan hjälpa trötta muskler att slappna av.
  • Minska ”topparna” på en eller flera tänder för att jämna ut bettet. Ett onormalt bett, där tänderna inte passar bra ihop, kan också korrigeras med nya fyllningar, kronor eller tandreglering.
Appliance
En bettskena som du använder när du sover skyddar dina tänder, men är inte ett botemedel.$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu