Vilka är de vanligaste orsakerna till munskador?
De flesta drabbas av blåsor eller sår i munnen en kortare tid några gånger i livet. Dessa kallas för afte eller aftösa sår. De kan uppstå av olika orsaker. En vanlig orsak är muntorrhet, som kan göra att små sprickor uppstår i munnen. En annan vanlig orsak är att man har råkat bita sig i kinden. Även vissa typer av syrerik mat kan fräta hål på munnens slemhinnor, och vissa läkemedel kan orsaka biverkningar i form av munskador.
Vilka är de vanligaste symptomen på munskador?
Det kan vara skillnad på vilken typ av åkomma man har drabbats av. Vissa av åkommorna är bara milt irriterande och går över av sig själva, men vissa kan vara mer allvarliga och vara tecken på riktiga skador som måste åtgärdas av läkare. De symtom som blåsor och sår kan ge är till exempel att slemhinnan blir svullen och röd, att det gör ont, att det svider eller att man får svårigheter att äta. Dessa symtom uppstår till följd av att ett litet sår har uppstått i munnens slemhinnor så att främmande bakterier börjar ta sig in. När kroppens immunförsvar börjar bekämpa dessa bakterier blir munnens slemhinna lätt irriterad, vilket leder till att ett större munsår uppstår. Munnens slemhinna har sinnesceller som registrerar smärta, beröring och temperatur, vilket gör att ett sår på slemhinnan kan upplevas som smärtsamt och irriterande.
Skillnaden mellan en munskada och ett munsår
Det kan vara stor skillnad på de åkommor som uppstår i munnen. De flesta blåsor och sår är små och ofarliga och uppstår av vardagliga orsaker, till exempel tillfällig muntorrhet. Dessa läker oftast av sig själv efter en kort tid. Ibland kan dock åkommorna bero på att man har fått en riktig sjukdom eller en riktig skada i munnen. I sådana fall måste du uppsöka läkare som kan fastställa ditt hälsotillstånd och rekommendera lämpliga åtgärder. Några tecken på att ett sår i munnen kan vara något allvarlig är att det till exempel har varit kvar i mer än två veckor utan att läka, att nya sår ständigt återkommer på samma plats i munnen eller att du har ovanligt stora smärtor och svårt att äta. Några exempel på sjukdomar eller tillstånd som kan ligga bakom dessa åkommor är munherpes, svampinfektioner, järn- eller vitaminbrist eller överkänslighet mot vissa ämnen. Man kan även få långvariga sår och blåsor genom att till exempel tandproteser sitter fel i munnen och skaver på övriga vävnader, eller genom att röka eller snusa.
Bästa behandlingen för munskador
Om du har drabbats av en äkta munskada så ska du uppsöka tandläkare. Ibland behöver en specialisttandläkare göra en undersökning, och du kommer då att få en remiss av din ordinarie tandläkare. Tandläkaren kan till exempel ta ett vävnadsprov av munnens slemhinna och undersöka detta under mikroskop. Om tandläkaren misstänker att munskadan beror på brist på till exempel järn eller vitaminer får du en remiss till en läkare. Det finns visserligen ingen medicinsk behandling som helt tar bort alla typer av sår, blåsor och afte i munnen, men det finns flera behandlingar som kan lindra symtomen. Om åkommorna beror på munherpes kan du få receptbelagda antivirusmediciner. Vid en svampinfektion i munnen kan du få läkemedel att skölja munnen med eller bli ombedd att ta kapslar med flukonoazol. Om munskadan beror på en skavande protes eller en protes med material som slemhinnan är överkänslig mot kan tandläkaren rätta till eller byta ut protesen.
Så kan du förebygga munskador i framtide
En av de viktigaste och mest förebyggande åtgärderna du kan göra är att se till att alltid hålla rent i munnen. Detta gäller inte minst att ta hand om sina tänder. Se till att borsta tänderna noggrant med rätt teknik två gånger om dagen. Se även till att använda tandtråd en gång om dagen. Kontrollera dock vilken tandborste, tandkräm och munskölj du använder. En tandborste som är sliten och alltför hård kan irritera munhålan. Vissa tandkrämer och munsköljsmedel kan ha en stark smak som lätt irriterar slemhinnan i munnen. Tvärtemot detta finns även tandkrämer och tandgeler som lindrar afte i munnen. En tandkräm utformad för en känslig munslemhinna lindrar symtom och gör att slemhinnan kan läka fortare. Om sår eller blåsor i munnen beror har orsakats av muntorrhet kan salivstimulerande sugtabletter eller tuggummi hjälpa. Det finns även olika geler eller oljor som fungerar som saliversättning. Dessa produkter finns på apoteket. Och ett sista viktigt tips: Se till att inte peta på såret – det gör ont och gör att läkningen tar längre tid.