Hur man tar hand om barns tänder
Badge field

Hur man tar hand om barns tänder

Published date field

 

Att lära barnet god munhygien och goda kostvanor är bland det viktigaste du kan göra för ditt barn. Detta innebär att du hjälper barnet att borsta tänderna två gånger om dagen, begränsar småätandet mellan måltiderna och regelbundet tar med barnet till tandläkaren. På de flesta håll i Sverige kallas barn för tandhälsokontroll vid ett eller två års ålder. Tandläkaren, tandhygienisten eller tandsköterskan kan då kontrollera hur tänderna bryter fram och bedöma hur stor risken är att det ska bli hål i tänderna. Du får veta hur tänderna utvecklas, om det kanske behövs extra fluor, om och hur du behöver hjälpa ditt barn att få bättre munhygien, hur du ska göra när ditt barn t.ex. använder napp och hur du kan förhindra skador i munnen. Betrakta alltid besöket hos tandvården som någonting positivt. Förklara för ditt barn att tandläkarbesöket gör att han eller hon kan behålla sina tänder friska. Med en positiv attityd ökar chanserna att ditt barn går till tandläkaren livet ut.

Vad ska jag göra när barnet får sina tänder? Mjölktänderna bryter fram från cirka sex månaders ålder fram tills barnet är två och ett halvt till tre år. Under den perioden blir många barn ömma i tandköttet vilket kan göra dem irriterade. Att stryka med ett finger över tandköttet, en liten kall sked eller en bitring som legat i kylen kan vara till hjälp. Fråga din tandläkare till råds om detta inte hjälper. Om ditt barn får feber när tänderna bryter fram är det bäst att kontakta läkare för att utesluta annan sjukdom.

Hur ska jag borsta mitt barns tänder? Det är en bra idé att övervaka och hjälpa barnet med tandborstningen tills det fyller nio år med hjälp av dessa riktlinjer: Lägg litet fluortandkräm för barn på tandborsten i en mängd som ryms på barnets lillfingernagel. Använd en tandborste med mjukt borsthuvud. Borsta tändernas insidor först; det är här som mest plack samlas. Vinkla borsten mot tandköttet. Borsta försiktigt fram och tillbaka. Borsta tändernas utsidor. Vinkla borsten mot tandköttet. Borsta försiktigt fram och tillbaka. Borsta därefter tuggytorna försiktigt fram och tillbaka. Be gärna tandvårdspersonalen att visa hur du kan göra för att stötta huvudet på barnet då du borstar dess tänder. Är det ett problem om barnet suger på tummen och vad kan jag göra åt det? Sugreflexen är normal och hälsosam hos barn. Att suga på napp eller tumme är ett fysiologiskt behov fram till ungefär nio månaders ålder. Men om barnet fortsätter att suga på tummen eller ett annat finger år efter år kan det leda till problem med tillväxt av mun och käke men också felställda tänder. Vilken effekt fingersugning får, beror på hur länge och hur intensivt barnet suger. Om vanan bryts i förskoleåldern rättar bettfel framtill i munnen i allmänhet till sig spontant. Tändernas positioner påverkas mest om barnet fortsätter att suga efter det att de permanenta tänderna har brutit fram, mellan fem och sju års ålder. Framtänder som pekar utåt och även ett öppet bett framtill kan då bli resultatet. Intensiv nappsugning som pågår länge medför ofta öppet bett framtill. Det är lättare att sluta med napp före ett års ålder än att vänta tills barnet är två. Det bästa sättet att hantera problemet är genom positiv förstärkning, inte negativa ord eller handlingar. Ditt barn gör det som känns naturligt för honom eller henne. Beröm barnet när det inte suger på tummen. Du kan också försöka minska på den oro som kanske gör att ditt barn suger på tummen. Om barnet är med på det kan du pröva att påminna barnet om vanan genom att sätta ett plåster på tummen eller - efter överenskommelse med barnet - en socka över handen på natten.

 

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu