Varför vissa barn lider av dålig andedräkt
Badge field

Varför vissa barn lider av dålig andedräkt

Published date field

Barn är ofta små och söta, men varför lider en del småbarn och barn av en andedräkt som får dig att reagera? Dålig andedräkt drabbar inte bara vuxna, många barn upplever obehagliga lukter från munnen då och då, och här är några av anledningarna till detta:

Varför vissa barn lider av dålig andedräkt

Dålig tandhygien

När tänderna framträder, runt de första 6 månaderna, börjar ditt barn lära sig grunderna i tandhygien när du inför en morgon- och kvällsborstningsrutin. I vissa fall kan dålig andedräkt uppstå på grund av dålig tandhygien. Karies, ansamling av plack eller andra tandproblem kan vara orsaken till ditt barns problem. Kontrollera att ditt barns tunga är ren eftersom detta också kan vara en vanlig källa till bakterieansamlingar. Ett besök hos tandläkaren bör identifiera och åtgärda eventuella problem med munhälsan.

Mat som fastnat i näshåla eller munveck

En vanlig orsak till dålig andedräkt är bakterier som angriper matrester som fastnat mellan tänderna eller svåråtkomliga ställen inuti munnen. Små matrester, som en ärta eller ett frö, kan göra att de kommer upp genom näsborrarna och fastnar i näshålan – särskilt för spädbarn och småbarn. Detta kan ruttna och frigöra en dålig lukt om det inte avlägsnas av en tandläkare eller läkare.

Sjukdom

Dålig andedräkt kan också bero på barndomssjukdom, särskilt sinus- och halsinfektioner. Gastrointestinala reflux, eller återflöde av mat, är känt för att orsaka dålig lukt i munnen. Din läkare kan diagnostisera alla medicinska problem som kan finnas och föreslå behandlingsalternativ för att rikta in sig på problemet. Detta bör förbättra den dåliga andedräkten som kan vara förknippat med detta.

Vad de åt till lunch

Vi vet alla att vanlig mat som vitlök och lök kan orsaka en obehagligt andedräkt hos vuxna. Samma sak gäller för barn. Vad de stoppar i munnen kommer att påverka andedräkten. En sockerrik kost kan vara särskilt dålig eftersom socker kommer att dra till sig bakterier och orsaka dålig andedräkt om inte korrekt munvård upprätthålls.

Muntorrhet

Det finns många faktorer som orsakar muntorrhet, från att sova med en öppen mun till en nästäppa. Muntorrhet innebär att vi har mindre saliv i munnen som annars kan tvätta bort bakterier som orsakar dålig lukt. Se till att ditt barn inte lider av nästäppa och dricker ordentligt med vatten för att förhindra muntorrhet.

VISSTE DU ATT?

Hundar kräver också tandundersökningar och munvård, som tandborstning, för att förhindra dålig andedräkt. De behöver speciell tandkräm utformad för hundar, eftersom den tandkräm vi använder kan störa magen.