Vad är plack?
Plack är beläggningar av olika slag som byggs upp i kroppen. Med plack på tänderna avses en tunn bakteriebeläggning som långsamt byggs upp inne i munnen och börjar täcka tändernas emalj. Denna beläggning orsakas av bakterier som förekommer naturligt i munhålan.
Vad är tandsten?
Tandsten består av plack som med tiden har förkalkats och blivit hård. Tandsten kan sitta på olika ställen vid tänderna. En typ av tandsten sitter ovanför tandköttskanten, ofta på insidan av framtänderna i underkäken. Denna typ av tandsten kallas för salivsten och bildas med hjälp av saliven vid salivkörtlarna. Den andra typen av tandsten sitter under tandköttskanten i fickorna mellan tänderna och tandköttet. Den kallas serumsten och bildas av mineraliserat plack.
Viktiga skillnader mellan plack och tandsten/h2>
En viktig skillnad mellan plack och tandsten är att du själv kan avlägsna och motverka plack genom att hålla en god munhygien, till exempel med noggrann tandborstning med en bra tandkräm, medan det inte går att ta bort tandsten själv. Om tandsten har bildats i munnen måste du uppsöka en tandhygienist eller en tandläkare som kan ta bort tandstenen.
Hur plack bildas i munnen
Plack bildas som sagt av bakterier som lever naturligt i munnen. Dessa bakterier är cirka 500 till antalet och är i vanliga fall ofarliga för munnen och tänderna, men om man inte sköter sin munhygien ordentligt genom tandborstning och användning av tandtråd byggs beläggningarna av plack gradvis upp alltmer. När beläggningarna har blivit för tjocka ändrar bakterierna närmast tandytan sin andningsprocess till en så kallad anaerob andning och börjar då producera syror som fräter på och påverkar mineralerna på tänderna.
Hur tandsten utvecklas från plack
Varför får man tandsten? Tandsten uppstår till följd av obehandlad plack. När plackbeläggningarna byggs upp tillräckligt mycket och blandas med mineraler, bakterier, matrester och andra ämnen leder detta slutligen till att placken förkalkas och blir hård och då resulterar i att tandsten byggs upp.
Hälsorisker med plack och tandstensuppbyggnad
Plack leder till karies och i värsta fall kan leda till tandsten, inflammerat tandkött, hål i tänderna eller ännu värre skador. När beläggningarna av plack har blivit för tjocka kan saliven inte längre tränga igenom placken och neutralisera syran som bakterierna bildar, och inte heller återföra mineraler till tandemaljen. Tandstensuppbyggnad är särskilt allvarligt eftersom man inte kan ta bort tandsten själv oavsett hur noggrant man borstar och använder tandtråd. Obehandlad tandsten utgör en miljö som är optimal för vidare plackbildning, vilket gör att nedbrytningen av tänderna eskalerar alltmer. Placken och tandstenen utgör dessutom ett skyddande skikt för bakterier i området, vilket gör att antibiotika och andra bakteriehämmande medel får försämrad effekt. Obehandlad tandsten kan i längden leda till inflammation i tandköttet, så kallad gingivit. Detta kan leda till att fickor mellan tänderna bildas, vilket leder till att tändernas fäste försvagas och blir inflammerade (så kallad parodontit), vilket slutligen leder till att man riskerar att tappa sina tänder.
Förebyggande tips för plack och tandsten
För att förebygga plack och tandsten är det viktigt att man håller god munhygien varje dag redan från början, så att man undviker att plack byggs upp och till slut leder till tandsten. Se till att borsta tänderna noggrant och använd gärna en tandkräm som är effektiv mot plack och beläggningar.
Hur man tar bort plack hemma
Att ta bort plack på tänderna hemma och hålla en god munhygien är inte särskilt svårt. Det enda du egentligen behöver göra är att se till att noggrant borsta tänderna två gånger om dagen och använda tandtråd en gång om dagen. Detta avlägsnar plack som har byggts upp och förhindrar att det så småningom utvecklas till tandsten. Kom även ihåg att besöka tandhygienisten en eller två gånger om året.
Professionella metoder för att ta bort tandsten
Om tandsten har uppstått måste du uppsöka tandhygienist eller tandläkare, eftersom det inte går att ta bort tandsten hemma. En behandling av tandsten brukar gå ut på att tandhygienisten eller tandläkaren använder ultraljud för att avlägsna tandstenen eller använder ett handverktyg (kallad kyrett eller sickel) för att skrapa bort tandstenen. Tandsten som sitter ovanför tandköttet är oftast relativt enkel att ta bort. Proceduren går relativt snabbt och kräver vanligtvis ingen bedövning. Tandsten som sitter under tandköttskanten är svårare att få bukt med. Det kan göra ont att ta bort denna form av tandsten, vilket gör att bedövning ibland kan krävas, särskilt om tandköttsfickorna mellan tänderna är djupa. Behandlingen avslutas genom att tandhygienisten eller tandläkaren polerar tänderna med ett medel. Detta skyddar tänderna och gör dem slätare. Tandhygienisten eller tandläkaren kommer också att ge dig råd om hur du bäst sköter din munhygien för att undvika tandsten i framtiden. Efter avslutad behandling kan det hända att tandköttet känns lite ömt och svullet, men detta brukar gå över efter ett dygn.