En kvinna ler utanför
Badge field

Tandblekningspennor 101

Published date field

Ett ljusare och vitare leende förbättrar inte bara vårt utseende - det ökar även vårt självförtroende. Det är inte konstigt att det finns så många receptfria tandblekningsprodukter förutom blekande tandkräm. En sådan produkt är en tandblekningspenna, som kan adderas till din munvårdsrutin för att göra dina tänder ljusare och vitare. Här kommer vi att berätta mer om vad tandblekningspennor är, hur man använder dem och deras effektivitet.

Vad är en tandblekningspenna?

Tänder kan fläckas av färgade livsmedel, såsom bär, röda såser, kaffe, te, rödvin, mörkfärgade läskedrycker samt cigaretter och snus. Liksom blekande tandkräm bekämpar en tandblekningspenna dessa vanliga fläckar - men den skiljer sig från tandkräm på grund av sin storlek, bärbarhet och allmänna bekvämlighet. Vanligtvis är de tunna, plasttuber som rymmer en blekningsgel och är utformade för att vara små och portabla. Dessa pennor kan hjälpa till att ljusa upp färgen på dina tänder genom att ta bort kvarvarande fläckar på varje tandyta. Dessa blekningsprodukter ger ofta synliga resultat snabbt - ibland redan efter första användningen. Tandblekningspennor är idealiska om du vill lägga till en sista-minuten-touch till dina tänders lyster, kanske för att du har en speciell händelse på gång eller vill lägga till lite glans på kort tid. Och skäms inte för att vilja ljusa upp ditt leende; frustration över tandfärgen är ganska vanligt. Så om du letar efter en snabb och enkel metod för att ljusa upp ditt leende kan en tandblekningspenna vara ett utmärkt alternativ.

Ingredienser

Så hur fungerar tandblekningspennor? Liksom de flesta receptfria tandblekningsprodukter innehåller tandblekningspennor vanligtvis en av två blekmedel: väteperoxid eller karbamidperoxid. Enligt American Dental Association bryter dessa tandblekningar ner fläckar i mindre delar. Det gör fläcken mindre koncentrerad och får dina tänder att se ljusare ut. Det är värt att notera att det enligt en studie från 2016 i "Operative Dentistry" inte finns någon signifikant skillnad i effektivitet mellan dessa två blekmedel, så en penna som innehåller något av blekmedlen bör vara ett bra alternativ. Om du är intresserad av att använda en tandblekningspenna eller är nyfiken på andra typer av tandblekningsmetoder, prata först med din tandläkare för att diskutera det bästa alternativet för dina behov.

Bekvämlighet

Den främsta fördelen med tandblekningspennor är bekvämlighet - till skillnad från blekningsskenor och remsor är en blekningspenna bärbar och tillräckligt liten för att rymmas i din ficka eller handväska så att du kan ta med den på språng. En annan fördel med tandblekningspennor är att de är relativt snabba och enkla att använda. Även om instruktionerna kan variera från produkt till produkt innebär applikationen vanligtvis några sekunders vridande och applicering - det är allt!

Hur effektiva är de?

När det gäller effektiviteten hos dessa pennor beror det verkligen på din typ av missfärgning och appliceringsprocessen. För det första är inte alla fläckar likvärdiga: dessa blekmedel kommer förmodligen att bleka gula fläckar men troligen inte bruna eller gråa fläckar. Dessutom fungerar denna blekningsmetod inte på kronor, fasader eller fyllningar. Det är också viktigt att noggrant följa instruktionerna, eftersom blekmedlen måste vara kvar på dina tänder under en viss tid för att peroxiderna ska interagera med din fläck. Du måste alltså undvika att äta, skölja och dricka efter appliceringen. Det kan vara svårt - men håll ut; det kommer vara värt det! Med det sagt, om du använder din tandblekningspenna korrekt på gula tänder bör du se snabba resultat. Om du letar efter en mer betydande blekning av dina tänder kan din tandläkare ha kraftfullare alternativ, eftersom dessa receptfria produkter vanligtvis innehåller en mindre koncentrerad mängd blekmedel än vad du skulle få på tandläkarens mottagning. Återigen - prata med din tandläkare om den bästa typen av tandblekningsmetod för just dig.

Hur man använder

Instruktionerna kommer sannolikt att be dig att använda den två gånger om dagen. Så här fungerar en tandblekningspenna vanligtvis:

  1. Börja först med att borsta tänderna med en mjukborstad tandborste.
  2. Efter en noggrann borstning, ta av den övre korken på pennan och vrid botten på pennan tills du ser gelen på borstpinnen.
  3. Applicera sedan ett tunt lager av blekningsgel på varje tandyta och se till att hela tandens yta kommer i kontakt med blekningsgelen.
  4. Avslutningsvis, skölj inte. Produkten måste vara kvar på dina tänder för att fungera

Biverkningar

Ibland kan du uppleva känslighet i tänderna på grund av peroxiden i blekningsmedlet som tränger igenom emaljen och kommer i kontakt med dentinet, vilket kan irritera tandens nerv. Men du behöver inte vara orolig- eftersom tandblekningspennor har låga doser av blekmedel är denna typ av känslighet vanligtvis mild och tillfällig. Men om känsligheten känns för besvärlig att hantera, prata med din tandläkare.

Du förtjänar ett vitare och ljusare leende, och en tandblekningspenna kan göra det enkelt att uppnå. Om snabb och bekväm tandblekning är ditt mål kan detta vara det rätta valet för dig. För att göra regelbundna förbättringar som håller i sig, följ anvisningarna för den produkt du använder, och du bör vara på väg mot ett ljusare, gnistrande leende.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu