Badge field

Förbättra mitt leende

Published date field

Vilka faktorer påverkar färgen på mina tänder?

Vissa människor har tänder som är av naturen gulare än andras. Andra har tänder som blir gula med åldern. Din naturliga tandfärg kan också påverkas av många faktorer. Utvändiga fläckar och missfärgningar kan bero på:

 • Tobak (rökning eller snusning)
 • Kaffe, te eller rödvin
 • Livsmedel med mycket färg, såsom körsbär och blåbär
 • Ansamling av tandsten som kommer av plack som har hårdnat

Invändiga fläckar kan orsakas av:

 • Behandling med antibiotikan tetracyklin när tänderna bildas
 • Gulnande eller grånande tänder som en del av åldrandet
 • Slag mot tänderna som kan få tandens nerv att dö, vilket ger tanden en brun, grå eller svart färg
 • Användning av för mycket fluor när tänderna bildas (från födseln till 16 år) som ger tänderna ett fläckigt utseende
Discolored ToothWhitening

Missfärgade eller fläckade tänder

Tänder efter tandblekning

Hur kan man få tänderna att bli vitare?

Grundlig rengöring hos tandläkaren eller tandhygienisten tar bort de flesta utvändiga fläckar som orsakats av mat eller tobak. En vitgörande tandkräm kan också hjälpa till att ta bort dessa utvändiga fläckar mellan tandläkarbesöken. Om fläckarna har funnits där i flera år kan du behöva få tänderna professionellt blekta för att ta bort mer envisa utvändiga fläckar.

Invändiga fläckar kan blekas eller kan bindemedel eller kronor användas. Alla dessa metoder är säkra och effektiva, men tandläkaren rekommenderar den behandling som är lämplig för dig utefter hur dina tänder ser ut och det resultat som du vill uppnå. Tandläkaren kommer att titta på:

 • Hur fläckade tänderna är
 • Hur mycket av tandstrukturen som finns kvar (Finns det mycket fyllning i tanden? Behövs det eller önskas det förändringar av tandens form?)

Hur fungerar tandblekning?

Blekning kan göras antingen hos tandläkaren eller hemma med ett system som tandläkaren skapat åt dig. Båda metoderna använder tandblekningsgeler som oxiderar bort fläckarna. Det är inte ovanligt att tänder blir något känsliga under blekningsprocessen.

 • Blekning hemma
 • Blekning hemma är det vanligaste sättet idag. Tandläkaren tar ett avtryck av dina tänder och gör en specialanpassad skena som du fyller med blekningsgel och har i munnen i upp till två timmar om dagen eller på natten i ca två veckor. Många blekningskit som tandläkare förskriver idag innehåller en lösning på 10–15 % karbaminperoxid. När det görs under överinseende av en tandläkare är blekning hemma mycket effektivt.
 • Blekning hos tandläkaren
 • Denna behandling sker gör man inte lika ofta och den är dyrare. Det tar en halvtimma till en timma per besök och du kan behöva komma tillbaka på flera besök för att få önskad blekning. För att skydda munnen kan ett gelliknande ämne appliceras på tandköttet och ett skydd i gummi kan placeras kring tandhalsarna. Ett oxideringsmedel (blekningslösningen) appliceras sedan på tänderna. Ibland används ett särskilt ljus i femminutersintervaller för att hjälpa till att aktivera blekningsmedlet.

Hur fungerar bonding?

Bonding innehåller kompositharts eller porslins-/kompositfasad för att täcka ytan på fläckade tänder och ge en fin, jämn yta på skadade eller missformade tänder. Det finns två grundläggande tekniker för bonding:

 • Bonding med komposit
 • Först minskas framsidan på tanden något så att den ”nya” tanden inte ser klumpig ut. Mikroskopiska räfflor görs sedan i tandens yta med en mild syra. Ett kompositharts som matchar färgen på de omgivande tänderna appliceras på tanden, formas efter tanden, får stelna under härdande ljus och jämnas slutligen ut och poleras.
 • Fasadbonding
 • En fasad tillverkas för att matcha färg och form på din tand. Porslinsfasader är i allmänhet starkare, medan kompositlack är billigare. Med porslinsfasader tar tandläkaren ett avtryck av tanden och skickar det till ett tandlaboratorium för tillverkning av fasaden, vanligen efter att framsidan på tanden har minskats något. Oavsett metod förbereds tanden för bonding genom att ytan ruggas upp med en mild etsningslösning. Fasaden kan sedan fästas på tanden med dentalt bondingcement.

Porslinsfasader är dyrare men ger bättre färganpassning till dina omgivande tänder och håller vanligen i fem till tio år.

BeforeBonding AfterBonding

Före bonding

Efter bonding

Kommer mina nyblekta tänder att bli fläckade?

Alla tänder kan få fläckar, det gäller även de fasader och bondningsämnen som nämns ovan. För att hjälpa till att förebygga att fläckar kommer tillbaka bör du undvika rökning, kaffe, te, rödvin och mat med stark färg. Borsta dessutom tänderna två gånger om dagen med vitgörande tandkräm.

*The Complete Guide to Better Dental Care, Jeffrey F. Taintor, DDS, MS and Mary Jane Taintor, 1997.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu