Alternativ för att förbättra ditt leende
Badge field

Alternativ för att förbättra ditt leende

Published date field

Finns det andra alternativ för att ge mig ett vackrare leende?

Här får du tips och råd för ett bländande leende utan tandblekning som kan skada dina tänder. Klicka här för att läsa mer!

Alla kan inte bleka tänderna. Blekning rekommenderas inte om du har tandfärgade fyllningar, kronor eller bonding över tänderna — blekmedlet förändrar inte färgen på dessa material, vilket får dem att synas mer i ett nyblekt leende. I så fall vill du kanske titta på andra alternativ, såsom fasad eller bonding för tänder.

  • Fasad är tunna porslinsbitar eller plast som limmas fast på tänderna. För tänder som är mycket missfärgade, avslagna eller missformade kan de skapa ett hållbart och vackert leende. Fasad är svårt att få fläckar på, vilket gör dem populära bland människor som vill ha ett perfekt leende.

Porslin- och kompositfasader för vita tänder utan tandblekning

Alla kan inte bleka tänderna. Blekning rekommenderas inte om du har tandfärgade fyllningar, kronor eller bonding över tänderna — blekmedlet förändrar inte färgen på dessa material, vilket får dem att synas mer i ett nyblekt leende. I så fall vill du kanske titta på andra alternativ, såsom fasad eller bonding för dina tänder.

  • Fasad är tunna porslinsbitar eller plast som limmas fast på tänderna. För tänder som är mycket missfärgade, avslagna eller missformade kan de skapa ett hållbart och vackert leende. Fasad är svårt att få fläckar på, vilket gör dem populära bland människor som vill ha ett perfekt leende.

Det finns två olika typer av fasad:

  • Porslinsfasader (indirekt) som först måste formas efter dina tänder i ett laboratorium och kräver två besök hos tandläkaren. Porslinsfasad kostar 6 000–16 700 kr per tand och håller 10–15 år eller längre.

  • Kompositfasader (direkt) där emaljen fästs på din tand vid ett enda besök. Kompositfasader kostar mycket mindre, omkring 1 700 kr per tand, men håller bara i fem till sju år.

Bonding som kan översättas med klistring, innehåller kompositharts för att återställa avslagna eller trasiga tänder, fylla i gluggar och omforma eller omfärga ditt leende. Efter att man applicerat en mycket mild etsande lösning som varsamt ruggar upp ytan på tänderna och låter bondingmaterialet fästa, applicerar tandläkaren hartset och skulpterar, färgar och formar det för att få ett fint resultat. Ett högintensivt ljus får materialet att hårdna och därefter finputsas det.

  • Många väljer bonding istället för amalgam eftersom det ser mer naturligt ut – materialet kan matchas med din naturliga tandfärg.

  • Nackdelarna med bonding jämfört med amalgam är att det kostar mer (från 2 000–4 000 kr per tand), och det är poröst, så det gulnar för rökare.

Tandvårdslösningar för ett vackrare leende

Ett vackert leende är något de flesta av oss strävar efter. Inom tandvård finns det flera lösningar som kan hjälpa till att skapa en mer attraktivt leende. Dessa lösningar varierar i omfattning och kan anpassas efter varje individuella behov. Nedan följer några förslag på tandvårdslösningar som kan bidra till ett vackrare leende:

Tandblekning: Tandblekning är en populär kosmetisk tandvård som kan ge vitare tänder och ett mer strålande leende. Det finns flera olika metoder som kan användas, inklusive tandblekningspennor, tandblekningsremsor och tandblekningsbehandlingar hos tandläkaren.

Tandimplantat: Tandimplantat är ett alternativ för att ersätta saknade eller skadade tänder. En tandimplantat är en hållbar och naturligt utseende ersättare som kan förbättra både tuggfunktionen och estetiken av ditt leende.

Tandreglering: Tandreglering kan hjälpa till att räta upp sneda tänder och skapa ett jämnt och vackert leende. Det finns flera typer av tandreglering, inklusive traditionella tandställningar och genomskinliga plattor, som ger en mer diskret utseende.

Fasader/Veneers: Kosmetiska tandvårdslösningar som inkluderar att täcka främre tänder med ett mycket tunt skikt av porslin eller kompositmaterial. Dessa anpassade, individuellt tillverkade skal används för att fixa missfärgningar, ojämnheter, små skador och anpassningar av tandstorlekar.

Behandlingsalternativ för att förstärka leendet

Om du vill ha vita tänder utan blekning finns det några alternativa metoder som kan hjälpa till att förbättra tandhälsan och det allmänna utseendet på tänderna:

Rengöring av tänderna: Oroa dig inte, det klassiska tandborst och tandkräm är fortfarande en av de mest effektiva sätten att få vackra tänder på. Daglig tandborstning och användning av tandtråd minskar plack och tandsten, vilket orsakar missfärgade tänder. Att besöka din lokala tandläkare för en professionell tandrengöring två gånger om året kan också hjälpa till att hålla tänderna vita och rena.

Undvik vissa livsmedel: En av de främsta orsakerna till missfärgningar på tänderna är att konsumera vissa mat- och dryckesvaror, som kan förorsaka missfärgningar. Socker och sockerhaltiga drycker, kaffe, rött vin och cola är några av dessa exempel. Genom att minska ditt intag av dessa livsmedel kan du behålla vita tänder.

Använd produkter med bakpulver: Bakpulver är en välkänd naturlig rengöringsprodukt som också är en populär tandrengöringsprodukt. Detta beror på dess förmåga att bryta ner plack och förbättra tandhälsan. Bakpulver kan användas för att borsta tänderna eller blandat med vatten som en munsköljning.

Använd tandkräm med aktivt kol: Aktivt kol har visat sig ha förmågan att absorbera missfärgningar på och runt tänderna. Tandkrämer och munsköljmedel med aktivt kol kan hjälpa till att rena tänderna på ett naturligt sätt.

Använd tandblekningsremsor: Tandblekningsremsor som inte innehåller blekmedel är ett alternativ, och dessa kan även vara ett mer budgetvänligt sätt att få vita tänder. De fungerar genom att rengöra ytan på tänderna och kan hjälpa minska ytliga fläckar på tänderna.

Använd en tandkräm som gör tänderna vitare genom att ta bort djupt gående fläckar orsakade av mat och dryck.

Använd en tandblekningspenna som gör tänderna vitare medan du sover och som återställer upp till 15 år av missfärgningar.

Tekniker och metoder för att försköna leendet

En effektiv förändring för ett snyggare leende för dem som är lite äldre kan vara att förlänga framtänderna! Det kan göra en stor skillnad. Framtänderna nöts ofta ned några millimeter och överläppen sjunker lite med åren vilket gör att leendet med tiden förändras. På en 20-årings leende syns framtänderna väl medan leendet på en 60-åring mest visar underkäkens tänder. Ett snabbt och enkelt skönhetsknep är är därför att återställa framtänderna till dess ursprungliga längd.

En bettskena kan vara ett bra alternativ om du märker att du gnisslar tänder. Gnisslandet kan nämligen leda till att tänderna slits mer eller till och med göra en hel tandrad sneda.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu