Badge field

Finns det andra alternativ för att ge mig ett vackrare leende?

Published date field

Alla kan inte bleka tänderna. Blekning rekommenderas inte om du har tandfärgade fyllningar, kronor eller bonding över tänderna — blekmedlet förändrar inte färgen på dessa material, vilket får dem att synas mer i ett nyblekt leende. I så fall vill du kanske titta på andra alternativ, såsom fasad eller bonding.

  • Fasad är tunna porslinsbitar eller plast som limmas fast på tänderna. För tänder som är mycket missfärgade, avslagna eller missformade kan de skapa ett hållbart och vackert leende. Fasad är svårt att få fläckar på, vilket gör dem populära bland människor som vill ha ett perfekt leende.

Det finns två olika typer av fasad:

  • Porslinsfasad (indirekt) som först måste formas efter dina tänder i ett laboratorium och kräver två besök hos tandläkaren. Porslinsfasad kostar 6 000–16 700 kr per tand och håller 10–15 år eller längre.
  • Kompositfasad (direkt) där emaljen fästs på din tand vid ett enda besök. Kompositfasad kostar mycket mindre, omkring 1 700 kr per tand, men håller bara i fem till sju år.

Bonding innehåller kompositharts för att återställa avslagna eller trasiga tänder, fylla i gluggar och omforma eller omfärga ditt leende. Efter att man applicerat en mycket mild etsande lösning som varsamt ruggar upp ytan på tänderna och låter bondingmaterialet fästa, applicerar tandläkaren hartset och skulpterar, färgar och formar det för att få ett fint resultat. Ett högintensivt ljus får materialet att hårdna och därefter finputsas det.

  • Många väljer bonding istället för amalgam eftersom det ser mer naturligt ut – materialet kan matchas med din naturliga tandfärg.
  • Nackdelarna med bonding jämfört med amalgam är att det kostar mer (från 2 000–4 000 kr per tand), och det är poröst, så det gulnar för rökare.

Tandläkaren kan berätta om fasad eller bonding kan vara ett alternativ för dig.

Copyright © 2002, 2003 Colgate-Palmolive Company. Alla rättigheter förbehålles.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu