Kvinna som pekar på sitt leende
Badge field

Vad är tandblekningsgel?

Published date field

Vi är säkra på att de flesta skulle hålla med om att att ha ljusa, vita tänder ger dig ett bättre självförtroende och kommer säkert att ge dig en anledning att le. Så det är rimligt att många människor är intresserade av tandblekning. Som experter på tandblekning har vi sammanställt en praktisk guide för att ge dig all information du behöver om tandblekningsgel. Fortsätt läsa för att ta reda på mer om alla detaljer kring tandblekning hemma med ett serum eller gel.

Vad är tandblekningsgel och hur fungerar det?

Tandblekningsgel är ett serum eller en gel som innehåller en ingrediens för att bleka dina tänder. Dessa ingredienser kan inkludera väteperoxid, karbamidperoxid eller PAP (ftalimidoperoxikapronsyra). Denna gel är ofta skapad för att användas i en tandblekningsskena, som du kommer att ha i munnen. Däremot kan du ibland hitta tandblekningsgel eller serum i format av en penna som du enkelt kan applicera direkt på dina tänder.

De blekande ingredienserna i en tandblekningsgel, eller serum, frisätter en syremolekyl som kommer in under din emalj och orsakar en reaktion som ändrar den kemiska strukturen hos fläckar, vilket tar bort missfärgning. Denna ingrediens kommer också att arbeta för att ta bort fläckar på ytan av dina tänder.

Den viktiga delen av en tandblekningsgel eller serum är ofta hur lång tid produkten är i kontakt med dina tänder. Ju längre den har kontakt, desto bättre fungerar den. Med detta sagt bör du bara använda en tandblekningsgel under den specifika tid som en tillverkare rekommenderar, annars kan du skada dina tänder.

Hur du väljer rätt tandblekningsgel för dig

Med så många tandblekningsmetoder på marknaden kan det vara svårt att välja den bästa för dina behov. Här är några saker att tänka på när du gör ditt val:

  • Försök att använda en tandblekningsgel eller ett tandblekningsserum som har kliniskt bevisat resultat

  • Se till att blekningsgelen eller serumet du väljer är säker för din emalj

  • Välj en produkt från ett välrenommerat varumärke

  • Välj en tandblekningsgel eller serum som är lätt att använda

  • Tandblekningsgeler som används av tandläkare för blekning i hemmet är ofta mycket dyrare än de du kan hitta online eller i butikerna, så välj en som är i din prisklass

  • Håll utkik efter starka påståenden om hur bra produkten fungerar

  • Vissa människor tycker att tandblekningsgeler kan vara lite kladdiga att använda, vilket är något du också bör tänka på

Använda vårt tandblekningsserum: Instruktioner och tips

På Colgate har vi arbetat outtröttligt för att skapa vår Max White Overnight Whitening Pen. Det blekande serumet i pennan återställer upp till 15 år av fläckar och missfärgningar orsakade av mat och dryck på bara 3 veckor med kontinuerlig användning.

Vårt tandblekningsserum torkar riktigt snabbt och sitter kvar på dina tänder tills du borstar dem. Detta är viktigt eftersom det säkerställer att blekningsingrediensen förblir i kontakt med dina tänder under maximal tid, vilket hjälper till att få den att fungera effektivt.

En av de stora fördelarna med vår tandblekningspenna är att du "målar" serumet på dina tänder innan du går och lägger dig och det verkar medan du sover. Och med 4 enkla steg är det superlätt att använda:

Steg 1 – TORKA

Efter att du borstat tänderna innan du lägger dig, torka tänderna mycket väl med ett  mjukt papper. Detta är verkligen viktigt för att säkerställa att tandblekningsserumet fastnar på dina tänder.

Steg 2 – KLICKA

Klicka på änden av pennan tills en liten droppe av serumet dyker upp på borsten. Första gången du använder pennan kan du behöva klicka på den upp till 20 gånger innan tandblekningsserumet dyker upp.

Steg 3 – APPLICERA

Applicera ett enda, tunt lager av det snabbtorkande serumet på varje tand över den översta raden på dina tänder och vänta 10-15 sekunder tills den osynliga filmen bildas. Torka den nedre raden av dina tänder och upprepa samma process. 1-2 droppar serum räcker för att täcka upp till 4 tänder. Du bör försöka undvika att få något av serumet på tandköttet. Torka av borsten med en torr servett men rengör den aldrig med vatten.

Steg 4 - SOV & BORSTA

Ge dig av för en god natts sömn medan serumet bleker dina tänder över natten. Nästa morgon borstar du tänderna som vanligt för att enkelt ta bort den osynliga filmen av tandblekning.

Tandblekningsgel vs andra blekningsmetoder

Förutom att använda en tandblekningsgel finns det andra sätt att bleka dina tänder. Du kan dagligen använda en blekande tandkräm för att ta bort fläckar. Till skillnad från vanlig whitening tandkräm som bara tar bort ytliga fläckar, kommer vår Max White Ultra tandkräm säkert åt under din emalj för att ta bort fläckar orsakade av mat och dryck.

Tandblekningsremsor är också ett alternativ. Dessa fungerar på liknande sätt som en tandblekningsgel med peroxid genom att peroxiden, eller annan blekande ingrediens, sitter fast på ytan av remsan. När du applicerar det på dina tänder gör den blekande ingrediensen sitt arbete. Vissa upplever känslighet och ilningar på tandköttet när de använder tandblekningsremsor, vilket är något du bör tänka på.

Potentiella risker och biverkningar av tandblekningsgel

Tandblekningsgel innehåller vanligtvis väteperoxid eller karbamidperoxid, vilket kan orsaka känslighet eller irritation av tandköttet om den inte appliceras på rätt sätt. Du bör dock veta att om du köper en tandblekningsprodukt online eller i affärer är det inte lagligt tillåtet att ha mer än 0,1% peroxid i den, vilket vanligtvis inte orsakar någon känslighet alls.

Tandblekningsgeler som används av tandläkare kommer att innehålla mycket högre nivåer av peroxid, vilket är anledningen till att du inte kan köpa dem över disk. Din tandläkare ansvarar för att se till att deras tandblekningsgel är lämplig för dig.

Hur man bibehåller resultaten av tandblekning

Om du har bestämt dig för att använda en tandblekningsgel eller serum i några veckor, vill du såklart att dina tänder förblir så vita som möjligt. Här är några användbara tips för att bibehålla dina blekningsresultat:

  • Använd en whitening tandkräm för att fortsätta ta bort fläckar. Prova vår Max White Ultra tandkräm som, till skillnad från annan vanlig whitening tandkräm som bara tar bort ytliga fläckar, säkert går in under emaljen för att ta bort djupa fläckar orsakade av mat och dryck.

  • Testa att skölja med vår Max White munskölj, som också kan hjälpa till att hålla ditt leende vitt och ljust.

  • Undvik mat och dryck som kan fläcka dina tänder som te, kaffe, rött vin, curry och bär. Vi har sammanställt en praktisk guide med 5 livsmedel och drycker som kan fläcka dina tänder och vad du kan göra för att förhindra det. Läs den här.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu