Välj den bästa tandkrämen mot ilningar
Badge field

Välj den bästa tandkrämen mot ilningar

Published date field

Rätt tandkräm kan främja långsiktig tandhälsa. Här tipsar vi om den bästa tandkrämen för ilande tänder och hur den kan lindra obehag inom två veckor. Tänderna blir känsliga när deras pulpa har lite eller inget skydd mot temperaturförändringar i munnen, vanligtvis orsakade av vissa livsmedel. Tänderna innehåller ett mjukt, nervfyllt centrum och ett lager av dentin täcker pulpan som finns på denna nivå. Över dentinet ligger emalj, som täcker tänderna ovanför tandköttet; och cement, som täcker dina tandrötter under kronan. Här är vad du ska leta efter för att skydda dessa viktiga ytor:

Emaljskydd

Emalj skyddar den inre tanden, men när de eroderar eller bryts ner blir nerverna i pulpan sårbara. Vissa människor har oturen att ha naturligt tunn tandemalj). Ändå stimulerar varma, kalla, söta och sura livsmedel nerverna genom tubuli i dentin som ansluter till tandens yta, vilket orsakar smärtan du kanske känner alltför väl.

Vissa orsaker till eroderad eller nedbruten emalj inkluderar ruttnande, aggressiv borstning, användning av en hårdborstad tandborste, konsumtion av mycket sura livsmedel eller drycker, tandgnissling på natten, vikande tandkött och till och med vissa tandingrepp som blekning – även om denna effekt är temporär. Av denna anledning är den bästa tandkrämen för känsliga tänder den som stärker emaljen och innehåller ingredienser som skyddar nerverna som ofta kan irriteras av varm och kall mat. Beroende på orsaken till din känslighet kan dock att borsta regelbundet med en tandkräm som är skonsam mot känsliga tänder vara all behandling du behöver.

Kaliumnitrat

Kaliumnitrat är en speciell ingrediens i tandkräm för känsliga tänder som inte förekommer i vanlig tandkräm. Denna ingrediens blockerar vägar från tandytan till den inre pulpan, skyddar tandens nerver och desensibiliserar dem effektivt för att minska obehag. Det kan ta mellan två till fyra veckor att märka en effekt när man borstar tänderna med tandkrämer mot ilande tänder.

Fluorid

Den bästa tandkrämen för känsliga tänder bör också innehålla fluor, som stärker svag eller eroderad emalj och hjälper till att förhindra att tidiga tecken på förfall utvecklas. Och även om många receptfria tandkrämer innehåller fluor, kan din tandläkare ordinera höghållfasta fluortandkrämer för att behandla tandkänslighet. Många gelformade produkter innehåller till exempel en liten andel tenn(II)fluorid. Ytterligare andra innehåller en dos natriumfluorid, och båda kan ordineras av tandläkare för att lindra tandbesvär.

Ta hand om känsliga tänder

Om dina känsliga tänder är resultatet av ett eller flera hål är det bara en tandläkare som kan åtgärda problemet – men du kan hjälpa till att behandla andra orsaker till ilningar hemma genom att borsta regelbundet med en tandkräm för känsliga tandhalsar. Oavsett om du upplever obehag eller smärta när du äter varm eller kall mat eller dryck, så är det viktigt att du tar hand om dina känsliga tänder på rätt sätt. Det finns flera saker som du kan göra för att ta hand om dina känsliga tänder, inklusive att använda en tandkräm mot tandvärk och att borsta på rätt sätt. Att ha känsliga tänder kan vara en smärtsam upplevelse och på grund av obehaget kan det vara svårt att bortsa tänderna ordentligt men på lång sikt minskar din känslighet om du gör det två gånger om dagen med rätt tandkräm.

När du borstar tänderna, så är det viktigt att använda en mjuk tandborste och att undvika att borsta för hårt, eftersom detta kan skada emaljen och göra tandkänsligheten värre.

En annan viktig faktor att ta hänsyn till när det gäller tandhälsa och att hantera känsliga tänder, är att undvika mat och dryck som kan leda till ökad känslighet. Socker, sura frukter eller drycker med kolsyra kan alla påverka dina tänder negativt. Att undvika eller minska mängden av dessa livsmedel och drycker kan hjälpa till att hålla emaljen stark och minskar risken för känslighet.

En annan sak som du kan göra för att minska känsligheten i tänderna är att använda en tandtråd varje dag. Detta hjälper till att ta bort bakterieplack mellan tänderna och håller tandköttet friskt. Genom att hålla tänderna och tandköttet friska, så minskar du risken för känslighet.

Ytterligare en faktor som kan bidra till att minska känsligheten är att använda en munskölj som är utformad för att stärka emaljen och skydda mot känsligheten.

Sammantaget så är det viktigt att ta hand om dina känsliga tänder på ett korrekt sätt. Genom att använda en tandkräm mot ilningar, att borsta tänderna på rätt sätt, att undvika mat och dryck som kan leda till ökad känslighet, att använda tandtråd varje dag och att använda en munskölj som är utformad för att stärka emaljen, kan du förbättra din tandhälsa och minska risken för tandkänslighet. Och tänk på att regelbundna tandkontroller är viktigt för att upptäcka problem tidigt och för att upprätthålla en god tandhälsa över tid.

När det finns tandkräm mot ilningar och andra behandlingar tillgängliga för känsliga tänder, behöver du inte leva med obehag. Om så lite som två veckor kommer du att vara tillbaka och äta och dricka den mat och dryck du tycker om.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu