Badge field

Den bästa tandkrämen för känsliga & ilande tänder: vad innehåller den?

Published date field

Att borsta med rätt tandkräm gör dina tänder friskare på lång sikt, men den bästa tandkrämen för ilande tänder kan lindra ditt obehag inom två veckor.

Tänderna blir känsliga när deras pulpa har lite eller inget skydd mot temperaturförändringar i munnen, vanligtvis orsakade av vissa livsmedel. Tänderna innehåller ett mjukt, nervfyllt centrum och ett lager av dentin täcker pulpan som finns på denna nivå. Över dentinet ligger emalj, som täcker tänderna ovanför tandköttet; och cement, som täcker dina tandrötter under kronan. Här är vad du ska leta efter för att skydda dessa viktiga ytor:

Emaljskydd

Emalj skyddar den inre tanden, men när de eroderar eller bryts ner blir nerverna i pulpan sårbara. Vissa människor har oturen av naturligt tunn tandemalj. Ändå stimulerar varma, kalla, söta och sura livsmedel nerverna genom tubuli i dentin som ansluter till tandens yta, vilket orsakar smärtan du kanske känner alltför väl.

Vissa orsaker till eroderad eller nedbruten emalj inkluderar ruttnande, aggressiv borstning, användning av en hårdborstad tandborste, konsumtion av mycket sura livsmedel eller drycker, tandgnissling på natten, vikande tandkött och till och med vissa tandingrepp som blekning – även om denna effekt är temporär. Av denna anledning är den bästa tandkrämen för känsliga tänder som stärker emaljen och innehåller ingredienser som skyddar nerverna som varm och kall mat ofta irriterar. Beroende på orsaken till din känslighet kan dock att borsta regelbundet med en tandkräm som är skonsam mot känsliga tänder vara all behandling du behöver.

Kaliumnitrat

Kaliumnitrat är en speciell ingrediens i tandkräm för känsliga tänder som inte förekommer i vanlig tandkräm. Denna ingrediens blockerar vägar från tandytan till den inre pulpan, skyddar tandens nerver och desensibiliserar dem effektivt för att minska obehag. Det kan ta mellan två till fyra veckor att märka en effekt när man borstar tänderna med tandkrämer för ilningar.

Fluorid

Den bästa tandkrämen för känsliga tänder bör också innehålla fluor, som stärker svag eller eroderad emalj och hjälper till att förhindra att tidiga tecken på förfall utvecklas. Och även om många receptfria tandkrämer innehåller fluor, kan din tandläkare ordinera höghållfasta fluortandkrämer för att behandla tandkänslighet. Många gelformade produkter innehåller till exempel en liten andel tenn(II)fluorid. Ytterligare andra innehåller en dos natriumfluorid, och båda kan ordineras av tandläkare för att lindra tandbesvär.

Ta hand om känsliga tänder

Om dina känsliga tänder är resultatet av ett eller flera hål är det bara en tandläkare som kan åtgärda problemet – men du kan hjälpa till att behandla andra orsaker till ilningar hemma genom att borsta regelbundet med en tandkräm för känsliga tänder. Du kanske inte är villig att borsta känsliga tänder på grund av det initiala obehaget, men på lång sikt minskar din känslighet om du gör det två gånger om dagen med rätt tandkräm. Använd en tandborste med mjuk borst och borsta inte för hårt. Din tandläkare kan rekommendera andra behandlingar som fjällning eller tandköttstransplantationer om tillståndet fortsätter.

När det finns tandkrämer och andra behandlingar tillgängliga för en känslig mun, behöver du inte leva med obehag. Om så lite som två veckor kommer du att vara tillbaka och äta och dricka den mat och dryck du tycker om.