Avslöja orsakerna till ilningar
Badge field

Avslöja orsakerna till ilningar

Published date field

Vad som kan ligga bakom dina ilningar i tänderna

Tandkänslighet och ilningar är något som påverkar många människor dagligen. Det orsakas ofta av att man ätit eller druckit något varmt, kallt, sött eller surt.

Vad är tandkänslighet?

Tandkänslighet är något som påverkar många människor. Det orsakas ofta av att man ätit eller druckit något varmt, kallt, sött eller surt. Under normala förhållanden täcks det underliggande dentinet i tanden (det lager som finns direkt över nerven) av emaljen i tandens krona och tandköttet som omger tanden. Med tiden kan den täckande emaljen bli tunnare, vilket ger mindre skydd. Tandköttet kan också dra sig uppåt och exponera dentinet i den underliggande rotytan.

Dentinet innehåller ett stort antal porer eller tuber som löper från utsidan av tanden till nerven i mitten. När dentinet är exponerat kan dessa tuber stimuleras av temperaturförändringar eller vissa livsmedel. Här är en bild på hur dentintuberna ser ut under mikroskop:

Microscopicviewofdentin

Vad orsakar ilningar i tänderna?

Dentinet kan ha exponerats på grund av ett antal faktorer. Några av de vanligaste är:

  • Tandkött som dragit sig tillbaka på grund av ålder eller felaktig tandborstning.

  • Sura drycker (såsom läsk) som orsakar erosion av emaljen och exponering av dentinet.

  • Tandgnissling – detta kan få de flesta eller alla tänder att kännas ömma.

  • Borstning med en hård tandborste, felaktig borstning och/eller borstning mer än tre gånger om dagen kan leda till förlust av emaljen.

  • Tandköttssjukdom, vilket kan få tandköttet att dra sig tillbaka.

  • En avslagen eller sprucken tand kan exponera dentinet.

Dessutom kan vissa tandbehandlingar orsaka känslighet. Behandlingar såsom tandblekning, professionell tandrengöring, insättning eller borttagning av tandställning eller att få en fyllning kan orsaka känslighet under eller efter behandlingen.

Vad kan utlösa smärta från känsliga tänder?

Ilningar uppstår ofta plötsligt och försvinner relativt fort. Den vanligaste orsaken till smärta från känsliga tänder är att emaljen har fått en skada eller förslitning. När emaljen slits ned kan den orsaka karies och exponera känsliga nerver i tändernas pulpa. En avslagen tand eller en spricka i emaljen kan även göra att dentinkanalerna exponeras, vilket ofta bidrar till ilningar. Om du får ilningar till följd av tandgnissling kan detta bero på att vissa tänder belastas mer än andra, vilket gör bettet instabilt. Ilningar till följd av felaktig tandborstning kan uppstå på grund av att tandköttet drar sig tillbaka och exponerar tandroten. I vissa fall kan även den nedersta delen av den synliga tanden ha nötts bort om tänderna har borstats för hårt.

Känslighet för värme eller kyla är oftast det första symptomet på att något inte står rätt till i munnen. Smärta från känsliga tänder utlöses oftast av varm eller kall mat och dryck, såsom godis, glass och kallt vatten. Ilande tandhalsar påverkas ofta av livsmedel och drycker som är kalla, sura eller söta. Ilningar kan även vara ett varningstecken på en trasig fyllning eller att ett hål håller på att bildas i tanden.

Hur behandlar man känsliga tänder?

Det första steget för att göra något åt tandkänslighet är att finna orsaken till det – en tandläkaren kan hjälpa dig med detta. Om känsligheten beror på exponerat dentin finns det ett antal åtgärder du, eller din tandläkare, kan vidta för att hjälpa till att minska känsligheten. Dessa kan inkludera:

  • Använda en mycket mjuk borste.

  • Borsta rätt för att hjälpa till att förebygga att emaljen slits och att tandköttet drar sig tillbaka.

  • Använda en tandkräm som tagits fram särskilt för att minska känsligheten.

  • Tandläkaren kan:

  • Applicera fluorlack på känsliga områden för att hjälpa till att stärka tanden.

  • Föreskriva en tandkräm med hög fluorhalt för användning varje dag.

  • Lägga en fyllning för att bygga upp de områden som har förlorat emaljen.

Oavsett om du behöver en behandling hos tandläkaren eller bara kan köpa produkter för att behandla dig själv hemma, är det viktigaste att du går till tandläkaren så att han eller hon kan fastställa orsaken till tandkänsligheten och hjälpa dig att hitta en lösning som fungerar.

När ska man gå till tandläkaren?

Kontakta din tandläkare om du har ilningar som påverkar ditt dagliga liv och inte går över av sig själva. Om smärtan i tanden är ihållande och är känslig mot både varmt och kallt ska du kontakta din tandläkare akut för att ta reda på orsaken.

Börja med att kontakta en tandläkare eller tandhygienist för att utreda orsaken till ilningarna, Vilken behandling du får beror på orsaken till besvären. Om tandvårdspersonalen tror att ilningarna beror på en sjukdom eller nervsmärtor från käken kommer du att få en remiss till en specialist för ytterligare utredning och behandling.

När du har beskrivit dina besvär undersöker tandvårdspersonalen tänderna för att konstatera om det beror på skador, frätskador, karies eller sprickor i tänderna. De knackar på tänderna med ett verktyg eller spegel för att undersöka om någon av dem är ömma. Ibland används även ett särskilt bettinstrument i plast för att avgöra om det finns sprickor i tanden. Tandvårdspersonalen undersöker även om ilningarna kan ha orsakats av tandborstning som har gjort att tandköttet dragit sig tillbaka och exponerat tandroten. Ibland kan tandläkaren eller tandhygienisten även blåsa kall luft för att testa om tanden är känslig för kyla.

Om orsaken till ilningarna är känsliga tandhalsar eller ytliga sprickor på tänderna kan du behandlas med fluoridlackning. Djupa sprickor kan i vissa fall betyda att hela tanden måste tas bort om det har skadat den övre delen av tanden, kronan och roten, men görs endast om tandläkaren bedömer att tanden inte kan lagas. Skador från tandborstning kan också behandlas med fluoridlackning i samband med en bättre tandborstningsteknik. Ilningar på grund av karies eller en trasig rotfyllning kan ofta enkelt behandlas av tandläkaren med genomgående rengöring samt en tillfällig eller permanent fyllning. Men om hålet är djupt och har påverkat tandens nerv kan en rotfyllning behöva göras. Om du gnisslar tänder kan du rekommenderas en bettskena när du sover för att skydda tänderna mot de krafter som uppstår när du gnisslar eller pressar tänderna. Kom även ihåg att tandgnissling ofta orsakas av stress, så försök att göra några livsstilsförändringar för att förbättra både ditt allmänna välmående och din munhälsa.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu