Hantera ilningar vid värme eller kyla
Badge field

Hantera ilningar vid värme eller kyla

Published date field

Ilande tänder vid värme eller kyla? Orsaker och behandling

Du sitter och njuter av ditt morgonkaffe, när en plötslig, ilande smärta kommer från en av dina tänder. Smärtan eller känsligheten kan bero på munhälsoproblem.

Orsaker till ilningar

Smärtan eller känsligheten du känner kan tillskrivas ett antal munhälsoproblem. Tänk på dessa potentiella orsaker, som alla kan hjälpa dig (och din tandläkare) att ta itu med problemet effektivt:

Emaljerosion
  • Tänderna skyddas av emalj, som är deras första skydd mot varma, kalla, klibbiga och nötande föremål. När denna emalj slits ner kan den orsaka karies, vilket exponerar känsliga nerver i tändernas pulpa. Emaljen kan bli svagare med åldern, en sur eller sockerrik kost samt av sura uppstötningar.

Hål I tänder
  • Sprickor i dina tänder kan exponera samma ömma nerver, så hål – både stora och små – kan också vara boven. Faktum är att känslighet för varm och kall mat ofta är ett varningstecken på att ett hål bildas och det är dags att boka tid för att träffa din tandläkare. På samma sätt kan fyllningar som reparerar håligheter lossna eller falla ut, vilket orsakar överkänslighet där den ursprungliga håligheten rensades ut.

Vikande tandkött
  • Under din emalj är dina tänder belagda med ett annat material som kallas dentin, som är känsligare och innehåller små rör som gör tanden mer mottaglig för känslighet. När tandköttet drar tillbaka, exponeras detta dentin, vilket resulterar i bekant smärta. Avtagande tandkött är vanligtvis en bieffekt av tandköttssjukdom eller gingivit.

Vad kan du göra?

Oavsett orsak är en tand som är känslig för värme eller kyla alltid ett symptom på ett större munhälsoproblem, vilket innebär att den kan behandlas med beteendeförändringar för en smärtfri dag.

Prova produkter mot ilningar i tänderna som innehåller kaliumnitrat, en ingrediens som hjälper till att "depolarisera" nervändar i tänderna. Detta kan effektivt blockera dina känslighetstriggers och hjälpa till att stärka tandemaljen för att förvisa smärta från dessa typer av mat. Tandkräm mot ilningar kan köpas, men det är ändå en bra idé att diskutera tillståndet med din tandläkare.

Hur man lindrar känsliga tänder hemma

Att ha ilande tänder kan vara smärtsamt och obehagligt men det finns saker som du kan göra hemma för att lindra obehaget. Här är några tips:

Använd fluortandkräm - Fluortandkräm kan hjälpa till att stärka tandemaljen, vilket kan göra tänderna mindre känsliga. Välj en tandkräm som är speciellt utformad för känsliga tänder. Det finns tandkrämer som är speciellt framtagna för känsliga tandhalsar. Dessa innehåller ofta kaliumsalter som kan dämpa smärtan.

Tandborstning och flossning - Regelbunden borstning och användning av tandtråd kan hjälpa till att ta bort plack från tänderna och tandköttet, vilket kan orsaka tandkänslighet. Använd en mjuk tandborste som eventuellt sköljts i varmt vatten innan du borstar tänderna försiktigt längs tandköttet.

Undvik syrahaltig mat och drycker - Syrahaltiga livsmedel och drycker som juice, vin och läsk kan öka tandkänsligheten. Försök att undvika dessa så mycket som möjligt. Frukt innehåller också mycket syra och stor fruktintag kan slita på emaljen. Borsta inte heller tänderna direkt efter att du ätit eller druckit mat med hög syrehalt.

Undvik söta matvaror - Söta matvaror kan leda till kariesangrepp, vilket kan orsaka tandkänslighet. Försök att undvika för mycket socker och sötsaker.

Använd munskölj - Munskölj kan hjälpa till att minska besvären av känsliga tänder genom att tillfälligt täcka utsatta tandnervfibrer. Regelbunden fluorsköljning varje dag kan minska besvären. Välj en munskölj som är speciellt utformad för känsliga tänder.

Fyllningar - Om tandkänsligheten är allvarlig kan en tandläkare applicera en permanent lack och ibland behövs det göras fyllningar för att laga och stärka tanden samt ge lindring.

Om du upplever allvarlig tandkänslighet som inte förbättras med dessa hemmaåtgärder, kan det vara en bra idé att uppsöka tandläkare, eftersom det kan finnas ett mer allvarligt tandproblem som behöver behandlas.

När du behöver besöka din tandläkare

Om känslighet är resultatet av ett hål i tänderna, lös fyllning eller blottade nerver, behöver du tandvård för att bli av med det. Därför kan din tandläkare behöva fylla ett hål, byta ut en befintlig fyllning eller lägga en krona över de exponerade nerverna för att irritationen ska avta. Han eller hon kan också använda bindningsmaterial för att fixa spruckna tänder från en fysisk incident som kan ha orsakat tandskador du inte var medveten om.

Rotkanal

I vissa fall kan ilningar i tänderna vara resultatet av en infektion djupt in i tanden. Om detta är orsaken till din känslighet kan din tandläkare till och med föreslå en rotfyllning. Men oroa dig inte; den moderna proceduren rensar helt enkelt ut infektionen från tanden, och tanden fylls sedan med ett material som kallas guttaperka innan den täcks. En tandinfektion kan vara mycket allvarlig, så se din tandläkare om din känslighet dröjer sig kvar mer än 30 sekunder efter att du har stött på en extrem temperatur.

Att ta hand om dina tänder och stärka tandemaljen genom en vanlig munhygienrutin kan naturligtvis hjälpa till att avvärja känslighet på grund av röta och tandköttssjukdomar. Även med bästa skötsel kan dock känslighet vara resultatet av en sprucken tand eller regelbundet slitage.

Genom att definiera dina symtom och träffa din tandläkare kan du komma på en lösning som resulterar i friska tänder – och komfort när du tar ditt morgonkaffe.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu