four female student smiling next to each other
Badge field

Tandkött som dragit sig uppåt: växer det ut igen?

Published date field

Om du tycker att dina tänder ser längre ut än tidigare kan det bero på att tandköttet dragit sig tillbaka. Tillbakadraget tandkött kan tyvärr inte växa tillbaka utan kräver behandling. Klicka här för att läsa mer om förebyggande åtgärder och behandlingar. Eftersom tandköttsrecession påverkar utseendet på ditt leende och kan försämra ditt självförtroende kanske du undrar: Kan tillbakadraget tandkött växa tillbaka? Även om återstående tandkött inte växer tillbaka på egen hand kan du prata med din tandläkare eller parodontolog om det antal behandlingar som finns tillgängliga för att korrigera problemet och förhindra att det blir värre.

Vad händer när tandköttet drar sig tillbaka?

Ditt tandkött ska skydda dina tänder och gör det på två sätt. För det första kopplar gingivan dina tänder säkert till benet. För det andra skyddar den obefästa, eller gingivalslemhinnan, insidan av dina kinder och ditt tandkött. Den kant av tandköttsvävnaden som omger dina tänder kallas gingivarand. När tandköttet drar sig bort från tänderna lämnar den rötterna exponerade och mer mottagliga för karies och symptom som tandlossning.

Växer tandköttet tillbaka? Tyvärr inte. När väl tandköttsvävnaden har dragit sig tillbaka och bort från tänderna är den borta för gott, det är helt enkelt inte möjligt för tandköttet att växa tillbaka.

Vad orsakar tillbakadraget tandkött?

Tillbakadraget tandkött är ett vanlig problem som orsakas av att tandköttet dragit sig tillbaka från den synliga delen av tanden (kronan) så att den underliggande roten syns. Denna situation kan vara smärtsam och kan orsaka känslighet för varm eller kall mat och dryck. Här är några vanliga orsaker till tandköttsrecession:

Tandborstning - tillbakadraget tandkött kan uppstå genom en kombination av att borsta tänderna för hårt och fel. Användning av en felaktig tandborstteknik kan skapa tryck på tandköttet som leder till att det drar sig tillbaka och orsakar exponering av tandrötterna. Använd gärna en tandborste som hjälper till att få friskt tandkött.

Tandgnissling eller tandpressning (bruxism) - Den vanligaste orsaken till att tandkött drar sig tillbaka är överbelastning dvs att du pressar ihop eller gnisslar tänderna under sömnen och tandköttsrecessionen är ett svar på de krafter tanden utsätts för.

Periodontit - En allvarlig form av tandköttsinflammation som kallas periodontit kan orsaka tandköttsrecession.

Gingivit - Tandköttsinflammation kallad gingivit kan orsaka tandköttsrecession.

Rökning och snusning - Rökning och snusning kan störa blodflödet i tandköttet, vilket ökar risken för tandköttsinflammation och tillbakadraget tandkött.

Hormonella förändringar - Hormonella förändringar som sker under puberteten, graviditet och menopaus kan påverka tandköttet och orsaka tandköttsrecession.

Ålder - Med åldern kan tandköttet dra sig tillbaka naturligt som en del av det normala åldrandet. Rotytorna blir synligare med stigande ålder och mellanrummen mellan tänderna blir allt större.

Behandlingsalternativ för tandkött som dragits tillbaka

Även om ditt tandkött inte kommer att återvända på egen hand finns det några sätt att behandla tandköttsrecession. Den lämpligaste behandlingen beror på hur långt gången tandköttsrecessionen är och om du har symtom på parodontal sjukdom. Om det finns en betydande mängd tillbakadraget tandkött kan din tandläkare rekommendera en operation, en tandköttstransplantation för att ersätta den förlorade vävnaden. Operation för att korrigera tillbakadraget tandkött är ett kirurgiskt ingrepp som vanligtvis innebär att man tar friskt tandkött från ett område, till exempel från taket i munnen, och sedan överför den till tandköttsområdet. Om du har tecken på tandköttssjukdom kan tandläkaren också utföra en djuprengöring av tänderna för att avlägsna eventuella bakterier och skräp innan vävnaden fästs.

En annan metod för att behandla tandköttsbortfall är den så kallade pinhålskirurgiska tekniken. Denna teknik innebär att man manipulerar befintlig tandköttsvävnad över de exponerade rötterna, och studier har visat att den har en hög förekomst av framgång och patienttillfredsställelse.

Hur kan jag förhindra att tandköttet drar sig tillbaka?

När ditt tandkött som dragits tillbaka har behandlats är det viktigt att hitta ett sätt att minska risken för ytterligare tandköttsrecession. I de fall då återgången är mild kan din tandläkare rekommendera att du fokuserar på att förebygga ytterligare återgång, snarare än att behandla den befintliga återgången.

Om förträngningen beror på kraftig borstning eller användning av en tandborste med hårda borstar kan din tandläkare råda dig att lätta på tandborstningen och använda mindre tryck eller kraft. Att göra detta kommer inte att korrigera den befintliga recessionen, men gör det mindre sannolikt att ditt tandkött fortsätter att dras tillbaka. Ett alternativ är att byta till en tandborste med mjuka borststrån som hjälper till att skydda emaljytor och tandkött i stället för att fortsätta använda en borste med hårda eller medelhårda borststrån.

Goda munvårdsvanor, som att borsta två gånger om dagen och använda tandtråd minst en gång om dagen, kan också förhindra att ytterligare tandköttsrecession uppstår. Om återstående problem beror på sneda tänder eller ett felriktat bett kan korrigering av bettet eller tänderna bidra till att bromsa eller stoppa återgången. Eftersom rökning och tobaksbruk ökar risken för tandköttsbortfall kan ett upphörande med detta också bidra till att förhindra ytterligare tandköttsbortfall.

Om du tittar i spegeln och märker att dina tänder ser längre ut eller om du känner någon känslighet i dina tänder på grund av förlorat tandkött, vänta inte med att besöka din tandläkare för råd och behandling. Ditt tandkött växer inte tillbaka, men det finns sätt att behandla problemet för att förbättra utseendet på ditt leende, öka ditt självförtroende och förbättra din munhälsa.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu