Känsligt tandkött vs ilningar
Badge field

Känsligt tandkött vs ilningar: lär dig skillnaden

Published date field

Förebygg och behandla känsligt tandkött och ilande tänder

När det kommer till din mun är två av de viktigaste kuggarna i motorn tandköttet och tänderna. Det är lätt att ta de nödvändiga funktionerna för givet – det vill säga tills munnen har ont. Oavsett om du har känsligt tandkött eller känsliga tänder, är båda två ett tecken på munbesvär. Här är skillnaderna mellan de två och några sätt att lindra smärtan.

Tandköttskänslighet

Tandköttskänslighet är precis vad det låter som – någon form av irritation som härrör från tandköttet. Om du tror att ditt tandkött är känsligt, leta efter några mycket specifika symtom för att vara säker: Känslighet i tandköttet kan bero på tandköttsinflammation, det första stadiet av tandköttssjukdom. Några av tecknen på gingivit är svullet och ömt tandkött, som lätt blöder och framkallar dålig andedräkt. När tandköttsinflammation utvecklas till en avancerad tandköttssjukdom är vikande tandkött ett annat tillstånd att hålla utkik efter.

Känslighet i tandköttet till följd av tandköttsinflammation eller periodontal sjukdom orsakas vanligtvis av dålig munhygien. Plack är den främsta orsaken till denna känslighet eftersom det byggs upp längs tandköttskanten och, om det lämnas obehandlat, kan det utvecklas till avancerad tandköttssjukdom. Ytterligare orsaker inkluderar diabetes, tobaksbruk, sneda tänder och till och med graviditet.

Vilka är symptomen på känsligt tandkött?

Symptomen på känsligt tandkött kan variera, men vanliga symptom inkluderar tandkött som blöder lätt när du borstar eller använder tandtråd, rött och inflammerat tandkött, svullnad i tandköttet och ömhet eller smärta i tandköttet Om du upplever några av dessa symptom, är det viktigt att du tar hand om ditt tandkött genom en god munhygien och talar med din tandläkare om behandlingsalternativ.

Vad orsakar känsligt tandkött?

Känsligt tandkött kan orsakas av flera faktorer, inklusive dålig munhygien, plack och tandsten, tandköttsinflammationer, tandborstning med för hård borste eller fel teknik, tandvårdsbehandlingar, överdriven användning av tandblekning eller munsköljmedel som innehåller höga nivåer av alkohol, rökning eller tuggtobak och hormonella förändringar hos kvinnor, till exempel under graviditet eller i samband med menstruation. Om du lider av känsligt tandkött är det bäst att tala med din tandläkare, som kan hjälpa dig att identifiera orsaken och ge råd om hur du kan förbättra din munhygien för att minska symtomen.

Tandkänslighetssymptom och orsaker

Tandkänslighet är ett vanligt problem som orsakar smärta eller obehag i tänderna när man äter eller dricker något varmt, kallt, sött eller surt. Typiska symptom på tandkänslighet inkluderar plötslig och tillfällig smärta eller obehag i tänderna i samband med att man äter eller dricker något, eller vid exponering för kall luft eller kallt vatten. Andra symptom kan vara inflammation eller svullnad i tandköttet.

Det finns flera orsaker till tandkänslighet. Nedan är några av de vanligaste:

Dentinexponering: Dentinet är det mjukare och mer porösa skiktet under tandens emalj. När dentinet blir exponerat kan det orsaka tandkänslighet. Vanliga orsaker till dentinexponering inkluderar tandborstning med för hård borste eller fel teknik, tandgnissling eller tuggning på hårda föremål, beteenden som exempelvis att tugga på pennor eller tuggummi eller efter tandläkarsbesök.

Tanderosion: Tändernas emalj kan gå förlorad på grund av syraattacker från till exempel syra-dryck eller sura livsmedel. När emaljen eroderas kan det utsätta tandens underliggande skikt och orsaka tandkänslighet.

Tandskador: Tänder som är spruckna eller skadade på annat sätt kan orsaka tandkänslighet när de utsätts för varmt, kallt eller sött.

Tandproblem: Tandproblem såsom karies eller tandinfektioner kan leda till tandkänslighet.

Om du upplever tandkänslighet är det viktigt att tala med din tandläkare, som kan undersöka dina tänder och hjälpa dig att identifiera orsaken till problemet. Det finns flera behandlingsalternativ som kan hjälpa till att lindra tandkänslighet, inklusive tandkrämer och munsköljmedel för känsliga tänder, tandrengöring för att ta bort plack och tandsten eller tandfyllning för att täta eventuella håligheter..

Tandkänslighet eller ilande tänder

Tandkänslighet har några egna vanliga symtom. Du kan finna att du rycker till när du borstar eller använder tandtråd, tandvärk när du äter eller dricker något kallt eller till och med samma känsla när du äter något varmt, surt eller sött.

Tandkänslighet har många mindre dentala orsaker, av vilka några är som tandköttssmärtor: håligheter och tandfrakturer, vikande tandkött, sliten tandemalj, exponerad dentinkanal, lösa fyllningar och slutligen tandköttssjukdomar. Att slipa tänderna, eller borsta dem med för mycket kraft, är två ytterligare åtgärder som skapar känslighet i dina tänder. Överanvändning av munvatten eller till och med en sprucken tand kan också exponera nerver som ger irritation.

Behandling och förebyggande

Även om både tandkötts- och tandkänslighet kan leda till allvarliga munhälsoproblem, är alla mycket behandlingsbara och kan förebyggas. Det bästa sättet att undvika känsligt tandkött, känsliga tänder och eventuella problem som härrör från båda är genom att träna och bibehålla en god munhälsa. Detta börjar med att använda en tandkräm som förhindrar plack och tandköttsinflammation – två bovar som kan leda till känsligt tandkött. Tandtråd och upprätthålla en näringsrik kost hjälper också till att hålla tandköttet friskt.

Känsliga tänder kan behandlas med hjälp av en desensibiliserande tandkräm och fluorgel. Andra alternativ kan inkludera bindning, tandköttstransplantation och en rotfyllning, om det rekommenderas av din tandläkare. Och som alltid, om något av problemen kvarstår, kontakta din tandläkare för en muntlig undersökning.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu