Badge field

Känsligt tandkött vs. känsliga och ilande tänder

Published date field

När det kommer till din mun är två av de viktigaste kuggarna i motorn tandköttet och tänderna. Det är lätt att ta de nödvändiga funktionerna för givet – det vill säga tills munnen har ont. Oavsett om du har känsligt tandkött eller känsliga tänder, är båda två ett tecken på munbesvär. Här är skillnaderna mellan de två och några sätt att lindra smärtan.

Tandköttskänslighet

Tandköttskänslighet är precis vad det låter som – någon form av irritation som härrör från tandköttet. Om du tror att ditt tandkött är känsligt, leta efter några mycket specifika symtom för att vara säker: Känslighet i tandköttet kan bero på tandköttsinflammation, det första stadiet av tandköttssjukdom. Några av tecknen på gingivit är svullet och ömt tandkött, som lätt blöder och framkallar dålig andedräkt. När tandköttsinflammation utvecklas till en avancerad tandköttssjukdom är vikande tandkött ett annat tillstånd att hålla utkik efter.

Känslighet i tandköttet till följd av tandköttsinflammation eller periodontal sjukdom orsakas vanligtvis av dålig munhygien. Plack är den främsta orsaken till denna känslighet eftersom det byggs upp längs tandköttskanten och, om det lämnas obehandlat, kan det utvecklas till avancerad tandköttssjukdom. Ytterligare orsaker inkluderar diabetes, tobaksbruk, sneda tänder och till och med graviditet.

Tandkänslighet eller ilningar i tänderna

Tandkänslighet har några egna vanliga symtom. Du kan finna att du rycker till när du borstar eller använder tandtråd, tandvärk när du äter eller dricker något kallt eller till och med samma känsla när du äter något varmt, surt eller sött.

Tandkänslighet har många mindre dentala orsaker, av vilka några är som tandköttssmärtor: håligheter och tandfrakturer, vikande tandkött, sliten tandemalj, exponerad dentinkanal, lösa fyllningar och slutligen tandköttssjukdomar. Att slipa tänderna, eller borsta dem med för mycket kraft, är två ytterligare åtgärder som skapar känslighet i dina tänder. Överanvändning av munvatten eller till och med en sprucken tand kan också exponera nerver som ger irritation.

Behandling och förebyggande

Även om både tandkötts- och tandkänslighet kan leda till allvarliga munhälsoproblem, är alla mycket behandlingsbara och kan förebyggas. Det bästa sättet att undvika känsligt tandkött, känsliga tänder och eventuella problem som härrör från båda är genom att träna och bibehålla en god munhälsa. Detta börjar med att använda en tandkräm som förhindrar plack och tandköttsinflammation – två bovar som kan leda till känsligt tandkött. Tandtråd och upprätthålla en näringsrik kost hjälper också till att hålla tandköttet friskt.

Känsliga tänder kan behandlas med hjälp av en desensibiliserande tandkräm och fluorgel. Andra alternativ kan inkludera bindning, tandköttstransplantation och en rotfyllning, om det rekommenderas av din tandläkare. Och som alltid, om något av problemen kvarstår, kontakta din tandläkare för en muntlig undersökning.