Vanliga frågor
Badge field

Vanliga frågor om munvård för barn

Published date field

Är det bättre att amma än att ge bröstmjölksersättning för att förebygga hål i tänderna tidigt i barndomen?

Många experter rekommenderar amning framför bröstmjölksersättning för barnets allmänna hälsa. Dock kan amning leda till hål i tänderna tidigt i barndomen på samma sätt som bröstmjölksersättning.

För att förebygga hål i tänderna tidigt i barndomen:

  • Undvik att ge mat under natten, låt t.ex. inte barnet ligga i sängen och amma som det vill. Mjölk kan samlas i barnets mun och få syror att bildas under natten. Denna syra kan leda till karies.
  • Undvik att låta barnet gå omkring med en nappflaska.
  • American Dental Association rekommenderar att du uppmuntrar ditt barn att dricka från en mugg på sin första födelsedag.

Är det ok om mitt barn suger på tummen?

Att suga på tummen är normalt för små barn; de flesta slutar själva innan de fyllt 2 år.

  • Om barnet suger på tummen efter 2 års ålder bör du försöka få barnet att sluta innan det är 4 år.
  • Att suga på tummen efter 4 år kan leda till sneda, tättsittande tänder och/eller bettproblem.

Är det ok att mitt barn använder napp? 
Ja, men doppa den inte i socker, honung eller sötad vätska. Dessutom:

  • Försök att få barnet att sluta med napp vid 2 års ålder.
  • Att använda napp och suga på tummen ger ingen hälsofördel för barnet, men en napp kan vara ett bättre val eftersom det kan vara lättare att avvänja barnet från en napp än från att suga på tummen.

Hur ska man borsta ett litet barns tänder?

Använd en liten borste med mjuka strån. Använd en cirkulär eller vickande rörelse på alla tandytor, särskilt där tanden möter tandköttet. När barnet kan spotta ut använder du en klick fluortandkräm, stor som en ärta, på tandborsten. Be tandläkaren visa hur man ska borsta tänderna vid barnets första tandläkarbesök.

Kan jag överföra skadliga bakterier som kan påverka barnets tänder?

Ja. Baciller som ger hål i tänderna kan överföras genom kontakt – som när barnet petar med sina händer i din mun och sedan i sin egen mun. Därför är det viktigt att du ser till att själv ha friska tänder och friskt tandkött.

Forskning har även visat att eftersom en gravid kvinna delar blod med sitt ofödda barn kan alla muninfektioner – t.ex. hål i tänderna eller tandköttssjukdom – påverka barnet. Enligt National Institute for Dental and Craniofacial Research vid National Institutes of Health har munsjukdomar/-infektioner även kopplats till för tidig födsel och låg födelsevikt.

När bör jag börja använda fluortandkräm till mitt barn?

När barnet kan spotta ut. Fluor är säkert och nödvändigt för att hålla tänderna starka, men bara i lämpliga mängder. Små barn tenderar att svälja tandkräm i överdriven mängd och detta kan leda till fluoros som ger missfärgning av tänderna. Kom även ihåg att även om vattnet innehåller fluor behöver du ändå använda fluortandkräm. Fluor behövs både i ”topikal” form, såsom tandkräm, och som födointag via vatten eller fluortillskott.

Jag använder flaskvatten hemma och det innehåller inte fluor. Är det ok?

Om du använder flaskvatten för att dricka och laga mat – eller om vattnet där du bor inte innehåller fluor – bör du tala om det för din läkare eller tandläkare. De kan förskriva fluortillskott till barnet.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu