Vad är tandsten?
Badge field

Vad är tandsten? Orsaker och hur du förebygger

Published date field

Vad är tandsten?

Tandsten är plack som har förkalkats. Den kan bildas på tänderna både över och under tandköttskanten och irriterar tandköttet. Med tandsten får placken en rå yta att växa och fästa på, vilket kan leda till karies och parodontit.Tandsten är inte enbart ett hot mot dina tänder, den är även ett kosmetiskt problem. Tandsten blir lätt missfärgad eftersom den är så porös, framför allt om du dricker kaffe eller te eller om du röker.

Hur ser tandsten ut?

Till skillnad från plack, som är en ofärgad beläggning som kan vara svår att upptäcka, består tandsten av mineral som är ganska lätt att se ovan tandköttskanten. Det vanligaste tecknet på tandsten är en gul eller brun hård beläggning på tänderna längs tandköttet. Det säkraste sättet att upptäcka - och ta bort tandsten - är att gå till tandläkaren eller tandhygienisten.

Hur kan jag förebygga tandsten?

Det viktigt att avlägsna placket effektivt och gärna använda en tandkräm som motverkar att placket förkalkas till tandsten.

Tandsten kan enbart tas bort av tandläkare eller tandhygienist. Tandsten skrapas bort. Vid skrapning använder tandläkaren eller tandhygienisten speciella instrument för att ta bort tandsten från tänderna både över och under tandköttskanten.

TarterTeeth Scaling

Tandsten hotar munhygienen och gör ditt leende mindre attraktivt.

När tandsten väl bildats kan den enbart tas bort med professionell rengöring.

Tandstenens natur och konsekvenser

Tandsten bildas när bakterier blandas med saliv och skapar en hård yta på tanden. Den ena typen av tandsten sitter på insidan av framtänderna i underkäken ovanför tandköttsraden eller på utsidan av de stora kindtänderna i överkäken. Denna typ av tandsten har först en vitaktig färg och en grynig konsistens som sedan blir hårdare och får en gul eller brun färg när den missfärgas av exempelvis kaffe, te eller rökning. Denna typ av tandsten kan göra det svårare att göra rent under tandköttskanten, vilket kan leda till inflammation i tandköttet. Den andra tandstenstypen bildas under tandköttskanten i inflammerade tandköttsfickor mellan tanden och tandköttet.

Tandstenens bildning och ackumulering

Tandsten sitter oftast mellan och bakom tänderna där det är svårt att komma åt och göra rent. Mängden tandsten varierar från person till person och under olika perioder i livet. Frigörelsen av ämnen såsom mineralsalter och kalcium- och fosfatjoner i saliven påverkar hur snabbt tandsten bildas. Hos vissa människor frigörs ämnena snabbt och ger tandsten över tandköttskanten efter en vecka, medan andra knappt får någon tandsten alls. För att förebygga tandsten ska du borsta tänderna varje dag för att förhindra ackumuleringen av mjuka lager av bakterier på tänderna. När dessa lager väl har blivit hårda kan de endast avlägsnas av kunnig tandvårdspersonal.

Hälsorisker med tandsten på tänderna och tandköttet

Tandsten kan leda till inflammation i tandköttet och bör därför avlägsnas regelbundet. Om inflammationen inte behandlas under flera år kan det leda till tandlossning. Kontakta din tandläkarmottagning om du märker att ditt tandkött blöder, är svullet, eller du börjar se mycket tandsten på tänderna. Din tandläkare kommer att kontrollera om du har tandsten under tandköttskanten samt mäta hur djupa fickorna är. Om fickorna är djupare än några millimeter finns det risk för att du har tandlossning.

Professionellt avlägsnande av tandsten och dess fördelar

Tandsten kan inte avlägsnas på egen hand utan kräver hjälp från en tandläkare eller tandhygienist. Professionellt avlägsnande av tandsten förhindrar besvär såsom inflammation och tandlossning och ger dig även en renare och hälsosammare mun. Att avlägsna tandsten ovanför tandköttskanten kan kännas obehagligt, men görs oftast utan bedövning. Tandsten under tandköttskanten kan dock kräva bedövning, speciellt om tandköttsfickorna är djupa. Tandvårdspersonalen använder antingen ultraljud med en rundad metallspets för att avlägsna tandsten, eller ett speciellt verktyg som skrapar bort den. Behandlingen avslutas med polering med en kräm som putsar tänderna och gör dem släta. Komplettera din professionella rengöring med Colgate Tandstenskontroll tandkräm som bekämpar tandsten, stärker tänderna och tar bort missfärgningar för att göra tänderna rena, släta och vita (Colgate® Tandstenskontroll tandkräm | Colgate®).

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu