Badge field

Vad är tandsten?

Published date field

Tandsten är plack som har förkalkats. Den kan bildas på tänderna både över och under tandköttskanten och irriterar tandköttet. Med tandsten får placken en rå yta att växa och fästa på, vilket kan leda till karies och parodontit.

Tandsten är inte enbart ett hot mot dina tänder, den är även ett kosmetiskt problem. Tandsten blir lätt missfärgad eftersom den är så porös, framför allt om du dricker kaffe eller te eller om du röker.

Hur vet jag om jag har tandsten?

Till skillnad från plack, som är en ofärgad beläggning som kan vara svår att upptäcka, består tandsten av mineral som är ganska lätt att se ovan tandköttskanten. Det vanligaste tecknet på tandsten är en gul eller brun hård beläggning på tänderna längs tandköttet. Det säkraste sättet att upptäcka - och ta bort tandsten - är att gå till tandläkaren eller tandhygienisten. 

Hur kan jag förhindra tandsten?

Det viktigt att avlägsna placket effektivt och gärna använda en tandkräm som motverkar att placket förkalkas till tandsten.

Tandsten kan enbart tas bort av tandläkare eller tandhygienist. Tandsten skrapas bort. Vid skrapning använder tandläkaren eller tandhygienisten speciella instrument för att ta bort tandsten från tänderna både över och under tandköttskanten.

TarterTeeth Scaling

Tandsten hotar munhygienen och gör ditt leende mindre attraktivt.

När tandsten väl bildats kan den enbart tas bort med professionell rengöring.