Badge field

Hur kan tonåringar behålla sina tänder vackra och friska?

Published date field

 

Hur kan tonåringar behålla sina tänder vackra och friska?

Det bästa sättet för tonåringar att njuta av ett vackert leende och friska tänder är att fortsätta med den goda munhygien de lärde sig som barn. Det är därför viktigt att:

  • Borsta tänderna två gånger om dagen med en fluortandkräm för att ta bort plack. Plack är den främsta orsaken till hål i tänderna och tandköttsproblem.
  • Använda tandtråd för att ta bort plack i tandmellanrummen. Om plack inte tas bort varje dag kan det bildas tandsten - en hård, gul beläggning.
  • Begränsa antalet kostintag med socker, speciellt klibbiga mellanmål.
  • Få tänderna undersökta regelbundet av tandläkare eller tandhygienist.

En ren mun gör att du mår bra och hjälper till att få tänderna att fungera livet ut. Du får också en friskare andedräkt och ett vackrare leende.

Vad bör en tonåring känna till om tänderna?

Problem med tänderna kan uppstå och gör det under tonårsperioden. Bra information om vad det är som påverkar munhälsan kan göra det lättare att fatta rätt beslut.

  • Tandreglering/ortodonti - Före och under tonåren behöver många tandställning för att rätta till trånga eller sneda tänder och justera t.ex. över- och underbett. Oregelbundna tänder är svårare att rengöra och kan medföra större påfrestningar på tuggmuskulaturen. Din tandläkare bedömer om du behöver tandställning och berättar vilken typ av behandling som passar för dig. Om du får tandställning bör du vara extra noggrann med munhygienen.

  • Tandskydd - Om du utövar någon sport med stor risk att skada tänderna - som t.ex. boxning eller ishockey - bör du använda tandskydd. Dessa täcker normalt tänderna i överkäken och är utformade för att skydda mot tandfrakturer.

  • Kost - En bra kost har stor betydelse för tandhälsan. Det socker som finns i många mellanmål och drycker gör att det bildas större mängd plack som förstör tandemaljen. Begränsa antalet mellanmål, och kom ihåg att varje gång du äter eller dricker något som innehåller socker attackeras dina tänder av syror i mer än 20 minuter. En välbalanserad kost med mat från kostcirkelns alla delar kan innebära stora skillnader för tandhälsan. Välj näringsrik mat som ost, råa grönsaker, naturell yoghurt eller frukt som mellanmål.

  • Rökning - Om du inte röker eller snusar, börja inte göra det. Förutom andra problem med hälsan kan rökning missfärga tänder och tandkött, missfärga tandstenen på tänderna och bidra till dålig andedräkt. I det långa loppet innebär snusning och rökning en ökad risk tandköttsproblem och rökning dessutom ökad risk för cancer i munnen. Berätta för din tandläkare om du använder tobak och glöm inte att berätta om du haft problem i munnen.

  • Munpiercing - även om munpiercing är populärt kan det leda till komplikationer som infektioner, okontrollerade blödningar och nervskador. Tänderna kan skadas eller spricka och tandköttet skadas. Du kan också sätta smycket i halsen om det skulle lossna.

  • Ätstörningar - Både bulimi (hetsätning och kräkning) och anorexi (en överdriven rädsla för att gå upp och vikt som ofta leder till kräkning) är allvarliga störningar som direkt påverkar tänderna utseende genom att tandemaljen fräts bort, främst på tändernas baksidor. Tandläkare kan ge råd om hur tänderna ska skyddas mot fortsatta frätskador och också ersätta bortfrätt tandemalj. Ätstörningen - som kan vara livshotande - kräver behandling hos specialistläkare.

Vad kan jag göra för att mina tänder ska se vitare ut?

Noggrann rengöring hos en tandläkare eller tandhygienist tar bort de flesta utvändiga fläckar som orsakas av mat och tobak. Det finns tandkräm som tagits fram speciellt för att hålla tänderna fria från missfärgningar. Men om missfärgningarna suttit så länge att du inte själv får bort dem kan du få hjälp på tandkliniken.

Om missfärgningen sitter inne i tanden kan tandläkaren ge dig råd om hur du på bästa sätt får ett utseendemässigt bra resultat.