Hur kan tonåringar hålla sina leenden vita?
Badge field

Hur kan tonåringar hålla sina leenden vita?

Published date field

Ta hand om dina tänder med goda vardagsrutiner och behåll dina vackra tänder resten av livet! Klicka här för tips och råd för bra tandvård!

När kan barn borsta tänderna själva?

Barn kan börja borsta tänderna själva när de har tillräckligt med finmotorisk kontroll och kan göra det noggrant. Vanligtvis kan barn borsta tänderna själva vid cirka 10-12 års ålder, men detta kan variera beroende på varje barns utveckling och förmåga. Att låta ditt barn borsta tänderna själv är viktigt för att främja självständighet och utveckla goda tandhygienvanor.

När ditt barn är redo att borsta tänderna själv är det viktigt att du övervakar dem och säkerställer att de borstar ordentligt. Du kan också hjälpa ditt barn att lära sig borsta tänderna på rätt sätt genom att visa dem rätt teknik.

Som förälder är det också viktigt att komma ihåg att barn ofta behöver hjälp med tandborstning även när de kan borsta tänderna själva. Du bör vara uppmärksam på att ditt barn borstar tänderna ordentligt och tillräckligt länge (2 minuter), och se till att de också borstar tänderna längs tandköttet och rengör de svåråtkomliga områdena i munnen.

Tonåringars unika tandvårdsbehov och utmaningar

Tonåringar kan ha speciella tandvårdsbehov och utmaningar på grund av de hormonella förändringar som sker under puberteten. Här är några saker att tänka på när det gäller tandvård för ungdom:

Tandhygien - Ungdomar kan ha en tendens att slarva med tandhygien eftersom de är upptagna med skola, och andra aktiviteter som kanske kommeri första hand. Tandhygien är dock viktigt för att undvika karies och tandlossning, och att uppmuntra till rätt tandvårdsrutiner kan hjälpa till med att förhindra tandproblem.

Tandreglering/ortodonti - Före och under tonåren behöver många tandställning för att rätta till trånga eller sneda tänder och justera t.ex. över- och underbett. Oregelbundna tänder är svårare att rengöra och kan medföra större påfrestningar på tuggmuskulaturen. Din tandläkare bedömer om du behöver tandställning och berättar vilken typ av behandling som passar för dig. Om du får tandställning bör du vara extra noggrann med munhygienen.

Tandskydd - Om du utövar någon sport med stor risk att skada tänderna - som t.ex. boxning eller ishockey - bör du använda tandskydd. Dessa täcker normalt tänderna i överkäken och är utformade för att skydda mot tandfrakturer.

Tandkontroller - Tonåringar behöver fortfarande besöka tandläkaren regelbundet, vanligtvis två gånger per år, även om det inte finns några uppenbara problem. Besöken hjälper till att upptäcka tandproblem i ett tidigt skede och förebygga framtida problem.

Kost och livsstilsval för att bevara tonåringars tänder friska

Tonåringar har unika kost- och livsstilsval som kan påverka deras tandhälsa. Att upprätthålla en hälsosam kost och livsstil kan hjälpa till att bevara tonåringars tänder friska och förebygga tandproblem. Här är några saker att tänka på:

Undvik för mycket socker - Tonåringar kan ha en tendens att konsumera mycket sockerrika livsmedel och drycker, vilket kan öka risken för kariesangrepp. Att undvika sockerrika livsmedel och drycker såsom läsk, godis och bakverk kan hjälpa till att bevara tonåringens tandhälsa.

Ät en hälsosam kost - En bra kost har stor betydelse för tandhälsan. Det socker som finns i många mellanmål och drycker gör att det bildas större mängd plack som förstör tandemaljen. Begränsa antalet mellanmål, och kom ihåg att varje gång du äter eller dricker något som innehåller socker attackeras dina tänder av syror i mer än 20 minuter. En välbalanserad kost med mat från kostcirkelns alla delar kan innebära stora skillnader för tandhälsan. Välj näringsrik mat som ost, råa grönsaker, naturell yoghurt eller frukt som mellanmål.

Undvik tobak- och alkoholprodukter - Tobak och alkohol är inte bara dåligt för allmän hälsa, de är också skadliga för tandhälsan. Om du vill ha snygga tänder – börja aldrig röka eller snusa. Förutom andra problem med hälsan kan rökning missfärga tänder och tandkött, missfärga tandstenen på tänderna och bidra till dålig andedräkt. I det långa loppet innebär snusning och rökning en ökad risk tandköttsproblem och rökning dessutom ökad risk för cancer i munnen. Berätta för din tandläkare om du använder tobak och glöm inte att berätta om du haft problem i munnen.

Reglera mellanmål - Mellanmål kan vara en fin källa till näring, men också lätt leda till placktillväxt. Att välja hälsosamma mellanmålsalternativ som att skära upp grönsaker, frukt eller använda yoghurt som en dipp kan hjälpa till att minska riskerna för kariesangrepp.

Undvik sötsaker på natten - Det är viktigt att undvika att äta sötsaker eller snacks sent på kvällen eftersom det ger mindre salivproduktion i munnen vilket kan öka risken för kariesangrepp.

Munpiercing - även om munpiercing är populärt kan det leda till komplikationer som infektioner, okontrollerade blödningar och nervskador. Tänderna kan skadas eller spricka och tandköttet skadas. Du kan också sätta smycket i halsen om det skulle lossna.

Ätstörningar - Både bulimi (hetsätning och kräkning) och anorexi (en överdriven rädsla för att gå upp och vikt som ofta leder till kräkning) är allvarliga störningar som direkt påverkar tänderna utseende genom att tandemaljen fräts bort, främst på tändernas baksidor. Tandläkare kan ge råd om hur tänderna ska skyddas mot fortsatta frätskador och också ersätta bortfrätt tandemalj. Ätstörningen - som kan vara livshotande - kräver behandling hos specialistläkare.

Regelbundna tandläkarbesök - Tonåringar bör besöka tandläkaren regelbundet för kontroller och rengöringar, helst två gånger per år. Detta hjälper till att upptäcka och behandla tandproblem i ett tidigt skede.

Det bästa sättet för tonåringar att njuta av ett vackert leende och friska och snygga tänder är att fortsätta med den goda munhygien de lärde sig som barn.

En ren mun gör att du mår bra och hjälper till att få tänderna att fungera livet ut. Du får också en friskare andedräkt och ett vackrare leende med fina tänder.

Problem med tänderna kan uppstå och gör det under tonårsperioden. Bra information om vad det är som påverkar munhälsan kan göra det lättare att fatta rätt beslut vad det gäller tandvård för ungdomar.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu