Nutrition och munhälsa
Badge field

Nutrition och munhälsa

Published date field

Vad är korrekt näring? 
Korrekt näring innebär att äta en balanserad kost så att kroppen kan få de näringsämnen som den behöver för en god hälsa. Din kropp förnyar sig varje dag och bygger upp nya muskler, ben, hud och blod. Den mat du äter ger dig byggstenarna till denna nya vävnad. Om din kost inte innehåller de näringsämnen som kroppen behöver kan munnen få det svårare att stå emot en infektion.

Om barn inte äter en balanserad kost kan det hända att deras tänder inte utvecklas som de ska. För att barnen ska kunna utveckla starka tänder som är motståndskraftiga mot karies behöver de en balanserad kost med fokus på kalcium, fosfor och rätta fluorhalter. 
Vilka olika typer av näringsämnen finns det? 
En balanserad kost består av följande näringsämnen:

  • en del kolhydrater
  • essentiella fettsyror (finns i fett)
  • essentiella aminosyror (finns i protein)
  • femton vitaminer
  • cirka tjugofem mineraler
  • vatten

Eftersom våra kroppar inte kan bilda alla de näringsämnen vi behöver, särskilt inte vissa vitaminer, måste vi få dem från mat eller kosttillskott. Det amerikanska landsbygdsdepartementet Department of Agriculture rekommenderar att befolkningen i stort äter följande varje dag:

  • 6–11 portioner bröd och gryn
  • 3–5 portioner grönsaker
  • 2–4 portioner frukt
  • 2–3 portioner mjölkprodukter
  • 2–3 portioner kött, fågel, fisk, ägg, bönor eller nötter

Varför är det viktigt att äta rätt? 
En dålig kost kan leda till tandköttssjukdom och karies. Mat som innehåller mycket kolhydrater, socker och stärkelse bidrar i hög grad till bildandet av placksyror som angriper tändernas emalj. Till slut kan dessa syror få tändernas emalj att brytas ner och skapa hål.

Om du måste äta livsmedel som innehåller mycket socker eller stärkelse bör du försöka äta dem under måltiderna istället för mellan måltiderna, och att undvika mat som fastnar på tänderna eftersom det kan ge mer plack. Nästan all mat innehåller redan ingredienser som bildar syra, så ju mindre du utsätter dina tänder för dessa ingredienser, desto mindre placksyra angriper emaljen. Salivproduktionen ökar också under måltider, vilket hjälper till att skölja bort mat från munnen.

*The Complete Guide to Better Dental Care by Jeffrey F. Taintor, DDS, MA and Mary Jane Taintor, 1997.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu