Badge field

Familjeguide till god munhälsa

Published date field

Genom att följa informationen i denna guide kan du och din familj få friska tänder och friskt tandkött hela livet. Du som är förälder kan samarbeta med barnen för att hjälpa dem förstå varför det är så viktigt med god munvård – och visa dem hur de gör det på rätt sätt!

Fyra steg till ett vackert leende

  1. Borsta minst två gånger om dagen med fluortandkräm, särskilt efter frukost och före du går och lägger dig.
  2. Använd tandtråd varje dag.
  3. Begränsa antalet gånger du äter under dagen.
  4. Gå till tandläkaren regelbundet.

Det är lätt att hjälpa familjen till god munhälsa. Allt som krävs är rätt information och lite övning för att få dem att göra rätt.
I det här avsnittet kan du läsa om:

Hur man borstar
Hur man använder tandtråd
Fluor
Småätande och karies
Tandläkarbesöket
Förebygga hål i tänderna i tidiga barndomen

Hur man borstar

parfam_1f parfam_2f
parfam_3f parfam_4f
                          parfam_5f

Upp till sidhuvud

Hur man använder tandtråd

parfam_floss1 parfam_floss2

Upp till sidhuvud

Fluor – familjens bästa försvar

Fluor är det bästa sättet att bekämpa hål i tänderna och hjälper din familj att få vackra leenden hela livet! Det hjälper hela familjens tänder att vara starka – avsett ålder.

Såhär fungerar fluor
Varje dag angrips tandemaljen av syror som bildas i placken. Dessa syror kan försvaga tänderna och ge karies.

Det är där fluoret kommer in. När det når tanden absorberas fluoret i emaljen. Det hjälper till att reparera emaljen och förebygga karies. Det kan till och med hjälpa till stoppa kariesangreppet.

Såhär får du fluor
Du kan få fördelarna med fluor från olika källor. Det kan verka på utsidan av tänderna och från insidan av din kropp. För att fungera bäst behöver du få det på båda sätt! Hemma bör du och din familj borsta tänderna med fluortandkräm minst två gånger om dagen, särskilt efter frukost och innan ni går och lägger er.

Upp till sidhuvud

Småätande och karies
Om fluor är vårt bästa skydd mot karies är småätande det största hotet mot våra tänder. Varje dag står du och din familj mot utmaningen med småätande. Detta behöver du känna till:

Det som är viktigt är hur ofta du äter
Sanningen är att vad din familj äter är inte lika viktigt som när och hur ofta de äter! Allt har att göra med plackets reaktion och såhär fungerar det:

Plackets reaktion
Alla har plackbakterier i munnen. Men när dessa plackbakterier kommer i kontakt med socker och stärkelse i mat såsom kakor, godis, torkad frukt, läsk eller till och med salta pinnar eller chips, reagerar placket med att bilda syra och ett ”plackangrepp” sker.

Faktum är att de flesta mellanmål som du äter innehåller antingen socker eller stärkelse som ger placket denna möjlighet att bilda syra. Varje ”plackangrepp” kan vara i upp till 20 minuter efter att du har ätit färdigt. Under denna period angriper plackens syra tandens emalj och gör den svag. Det är då hålen kan bildas.

Att bekämpa placket
De goda nyheterna är att du kan bekämpa placket! Genom att borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm och minska antalet gånger du äter varje dag kan du och din familj förebygga karies.

När det gäller småätande är det bäst att välja något näringsrikt och att inte äta så ofta. Det är bättre att äta ordentligt en gång. Anledningen: att äta fem små godbitar på en gång utsätter tänderna för karies – i ungefär 20 minuter. Att småäta på samma fem små godbitar under fem olika tidpunkter utsätter tänderna för karies i ungefär 100 minuter. Vilken skillnad!

Du behöver se upp med spädbarnens tänder också!
Spädbarn är lika utsatta för karies som äldre barn och vuxna. Faktum är att hål i tänderna i tidiga barndomen kan vara mycket allvarligt. Läs avsnittet Förebygga hål i tänderna i tidiga barndomen nedan för mer information.

Upp till sidhuvud

Tandläkarbesöket
Tandläkaren är familjens partner på vägen mot vackra leenden. Se till att hela familjen går till tandläkaren regelbundet. Barnets första besök bör ske före dess treårsdag.

Tandläkarbesök tidigt i barnets liv gör att barnet får en positiv upplevelse av tandhälsa.

TIP: Ta med dig ditt spädbarn när du går till tandläkaren. På så sätt blir behandlingsrummet en välbekant plats.

Besök hos tandläkaren för kontroll: vad du kan förvänta dig

Fluorbehandling:
Tandläkaren kan behandla barnets tänder med extra fluor i form av en gel för att göra tänderna starkare. Denna gel läggs i en tandskena som ska vara i barnets mun några minuter för att låta fluoret tränga in i tänderna. Det finns i goda smaker för barn!

parfam_bluechart

Dentala tätningsmedel:
Dessa är tunna, skyddande plastbeläggningar som tandläkaren applicerar på de permanenta bakre tänderna (molarerna). De fyller i räfflorna på tuggytorna där mat och bakterier kan fastna och ge hål. När tätningsmedlen har applicerats kan de hålla i flera år.

Röntgen: Dessa ”bilder” visar tandläkaren vad som händer inuti munnen och under tandköttskanten. När röntgenbilden tas har barnet på sig ett blyförkläde för att förhindra onödig exponering.

Upp

Förebygga hål i tänderna i tidiga barndomen
(kallas ibland för nappflaskehål)

Hål i tänderna i tidiga barndomen är något som kan förebyggas. Följande åtgärder kan hjälpa till att skydda barnet mot detta smärtamma tillstånd – och be tandläkaren eller läkaren om mer information.

Det är bäst att inte ge barnet en nappflaska att ha i sängen. Men om du måste ge barnet en nappflaska att ha i sängen bör du bara fylla den med vatten. Alla vätskor utom vatten, till och med mjölk och juice, kan ge hål i tänderna.

Du kan använda en nappflaska för att ge barnet mat vid vanliga mattider, men att låta flaskan fungera som napp kan bli en stor anledning till hål i tänderna.

  • Håll i barnet när du ger det mat. Om barnet somnar ska du ta bort flaskan och lägga barnet till sängs.
  • Undvik att lägga barnet till sängs med en nappflaska.
  • Undvik att låta barnet gå omkring med en nappflaska.

Upp till sidhuvud

Copyright © 2002, 2003 Colgate-Palmolive Company. Alla rättigheter förbehålles.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu