Vad är tandskydd
Badge field

Vad är tandskydd inom idrott?

Published date field

Tandskydd är en anordning som sätts över tänderna som skyddar dem från slag mot ansiktet och huvudet. Tandskydd är viktig utrustning för alla som deltar i sportaktiviteter som innehåller fall, kroppskontakt eller utrustning som flyger omkring. Detta inbegriper amerikansk fotboll, baseball, fotboll, ishockey, skateboardåkning, gymnastik, mountain bike-cykling – alla aktiviteter som kan ge skador på munnen.

Tandskydd täcker vanligen de övre tänderna och är utformade för att förhindra avslagna tänder, spräckta läppar och andra skador på munnen. Om du har tandställning eller andra fasta tandanordningar (såsom en brygga) i underkäken kan tandläkaren föreslå ett tandskydd även för dessa tänder.

Vad finns det för olika typer av tandskydd?

Oavsett vilken typ av tandskydd du väljer bör det vara motståndskraftigt, slitstarkt och bekvämt. Det bör också passa rätt och inte begränsa ditt tal eller din andning. De tre olika typerna av tandskydd är:

  • Specialanpassade tandskydd – Dessa har tagits fram särskilt för dig och tillverkas av tandläkaren eller på ett professionellt tandlaboratorium. Naturligtvis ger dessa den mest bekväma passformen och det bästa skyddet. Tandläkaren gör ett avtryck av dina tänder och skapar sedan tandskyddet på en modell av dem. Eftersom de passar och känns bättre föredrar de flesta idrottsutövare specialtillverkade tandskydd. De är dock dyrast.
  • Tandskydd som kokas och bits i – Dessa köps i en viss form som kan förändras genom att koka tandskyddet i vatten och sedan bita i den varma plasten för att få en särskild passform. De finns att köpa i de flesta sportaffärer och kan ge en bättre passform än prefabricerade tandskydd. Följ instruktionerna noga för att undvika att du får ett tandskydd med dålig passform.
  • Prefabricerade tandskydd – Dessa är billiga och redan formade och färdiga att använda. Tyvärr passar de ofta inte särskilt bra. De kan vara stora vilket gör det svårt att andas och tala.

Hur länge bör tandskydd hålla?

Tandskydd bör bytas ut efter varje säsong, eftersom de kan bli slitna med tiden, vilket gör dem mindre effektiva. Det är särskilt viktigt att byta ungdomars tandskydd, eftersom deras munnar fortsätter att växa och tänderna fortsätter att utvecklas tills de blir vuxna. Många idrottsutövare, som ägnar sig åt flera olika sporter, skaffar nya tandskydd när de går till tandläkaren för kontroll en gång i halvåret.

*The Complete Guide to Better Dental Care, Jeffrey F. Taintor, DDS, MS and Mary Jane Taintor, 1997.

 

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu