Fem användbara tips för vuxna med tandställning
Badge field

Fem användbara tips för vuxna med tandställning

Published date field

Varför får allt fler vuxna tandställning?
I takt med att tandställningar har blivit mindre klumpiga och mindre synliga använder fler och fler vuxna dem av många olika skäl. Vissa vuxna vill korrigera tand- eller käkproblem innan det ger allvarliga eller fler skador. Andra vill förbättra sitt utseende genom att behandla varaktiga kosmetiska problem. Kom ihåg att även ”kosmetiska” problem kan orsaka verklig skada med tiden. Felaktig ställning på tänder och käkar kan leda till för tidigt slitage, avancerad karies och tandköttssjukdom, tandproteser eller andra lösningar för återuppbyggnad och även omfattande kirurgi för att korrigera allvarliga problem.
Nya tekniker och genomskinliga, mindre synliga tandställningar innebär att vuxna i allt högre grad använder tandställning för att korrigera:

  • Mellanrum mellan tänderna (gluggar)
  • Tänder som trycker mot varandra (trängsel)
  • Sneda tänder
  • Överbett
  • Underbett
  • Korsbett

Hur vet jag om tandställning är rätt för mig?

Om du tror att du kan ha nytta av tandställning bör du be din tandläkare att rekommendera en ortodontist — en tandreglerare som är utbildad i att rätta till problem med snedställda tänder. Ortodontisten tittar på dina tänder och tar eventuellt röntgenbilder för att se den underliggande benstrukturen. Baserat på resultatet av undersökningen fastställs en behandlingsplan. Tandställning är ett populärt alternativ för att rätta till snedställda tänder, men en tandläkare kan säga om du kan ha nytta av andra typer av ortodontiutrustning, såsom en avtagbar retainer, nattandställning med mössa eller tandskena.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu