Badge field

Graviditet, mödravård och munhälsa

Published date field

Kan munhälsa påverka graviditeten?

Det finns allt fler belägg som antyder att det finns ett samband mellan tandköttsproblem och för tidigt födda barn med låg födelsevikt. Gravida kvinnor med tandköttsproblem löper alltså större risk att få barn som föds för tidigt och med låg vikt.

Det krävs ytterligare forskning för att fastställa hur tandköttsproblem påverkar graviditeten. Men det förefaller som om tandköttsproblem ökar mängden av de biologiska ämnen som sätter i gång förlossningen. Mer forskning krävs för att kartlägga detta.

Vad kan jag göra för att säkerställa en frisk graviditet?

Det bästa rådet till kvinnor som funderar på att bli gravida är att gå till tandläkaren för att kontrollera och behandla eventuella problem med tänderna innan de blir gravida.

Under graviditeten behöver tänderna och tandköttet speciell uppmärksamhet. Regelbunden tandborstning och rengöring av tandmellanrummen, en balanserad kost och regelbundna besök hos tandläkaren eller tandhygienisten hjälper till att minska risken för problem med tänderna vid graviditeten.

Vilka problem kan jag få under min graviditet?

Studier visar att många kvinnor får tandköttsinflammation under graviditeten - när plack samlas på tänderna och irriterar tandköttet. Symtomen är rött, inflammerat och blödande tandkött.

Tandköttsinflammation under graviditeten är vanligare på grund av att ökade hormonnivåer förstärker tandköttets reaktion på placket som sitter på tandytorna. Men det är dock fortfarande plack - inte hormoner - som är den största orsaken till tandköttsinflammation.

Att hålla tänderna rena, speciellt nära tandköttskanten, kan drastiskt minska eller förhindra tandköttsinflammation under graviditeten. Att byta ut sötsaker mot nyttigare mat som ost, färsk frukt eller grönsaker är bra sätt att förebygga hål i tänderna.

Vad kan jag förvänta mig när jag går till tandläkaren under min graviditet?

Du bör berätta för din tandläkare att du är gravid. Det är lämpligt att låta en tandundersökning vara en av de undersökningar som du ska ha gjort under graviditeten.

Sök hjälp om du till exempel plötsligt märker att det blöder i tandköttet då du borstar tänderna. Under graviditeten kan det vara lämpligt att inte påbörja större tandbehandlingar som utan olägenhet kan vänta till efter förlossningen. Om du ska behandlas med något läkemedel vill kanske tandläkaren rådgöra med din läkare.