Munhälsa under graviditet
Badge field

Munhälsa under graviditet

Published date field

Kan munhälsa påverka graviditeten?

Graviditet och munvård. Forskningen indikerar ett samband mellan tandköttsproblem och för tidigt födda barn med låg födelsevikt. Gravida kvinnor med tandköttsproblem löper alltså större risk att få barn som föds för tidigt och med låg vikt.

Det krävs ytterligare forskning för att fastställa hur tandköttsproblem påverkar graviditeten. Men det förefaller som om tandköttsproblem ökar mängden av de biologiska ämnen som sätter i gång förlossningen. Mer forskning krävs för att kartlägga detta.

Vad kan jag göra för att säkerställa en frisk graviditet?

Det bästa rådet till kvinnor som funderar på att bli gravida är att gå till tandläkaren för att kontrollera och behandla eventuella problem med tänderna innan de blir gravida.

Under graviditeten behöver tänderna och tandköttet speciell uppmärksamhet. Regelbunden tandborstning och rengöring av tandmellanrummen, en balanserad kost och regelbundna besök hos tandläkaren eller tandhygienisten hjälper till att minska risken för problem med tänderna vid graviditeten.

Enligt forskning från USA kan grundlig rengöring, två undervisningstillfällen samt ett paket med tandvårdsprodukter kan minska alla kliniska tecken på gingivit hos drabbade gravida kvinnor.

Vilka problem kan jag få under min graviditet?

Studier visar att många kvinnor får tandköttsinflammation under graviditeten - när plack samlas på tänderna och irriterar tandköttet. Symtomen är rött, inflammerat och blödande tandkött.

Blödande tandkött under graviditeten är vanligare på grund av att ökade hormonnivåer förstärker tandköttets reaktion på placket som sitter på tandytorna. Men det är dock fortfarande plack - inte hormoner - som är den största orsaken till tandköttsinflammation.

Att hålla tänderna rena, speciellt nära tandköttskanten, kan drastiskt minska eller förhindra tandköttsinflammation under graviditeten. Att byta ut sötsaker mot nyttigare mat som ost, färsk frukt eller grönsaker är bra sätt att förebygga hål i tänderna.

Muntorrhet vid graviditeten är vanligt och beror på hormonförändringar som påverkar salivproduktionen. Muntorrhet kan också vara en biverkning av vissa mediciner som tas under graviditeten för andra hälsotillstånd. För att undvika muntorrhet när du är gravid kan du tänka på att dricka extra mycket och använda en munskölj som är som speciellt utformad för att lindra muntorrhet.

Ilningar i tänderna är vanligt under graviditeten, och detta beror vanligtvis på hormonella förändringar som ökar blodflödet till tandköttet.

Ilningar i tänderna under graviditeten kan också orsakas av kariesangrepp, tandförlust eller tandproblem som härrör från en tidigare tandvårdshistoria som har blivit reaktiverad av hormonella förändringar under graviditeten. Lider du av ilningar I tänderna? Här finns några produkter som kan hjälpa dig att minska besvären.

Graviditet och tandlossning

Graviditet kan öka risken för tandlossning hos kvinnor på grund av hormonella förändringar som ändrar det normala immunsystemets reaktion på plack och tandköttssjukdomar. Tandlossning är en allvarlig tandköttssjukdom som kan leda till att man tappar tänderna om det inte behandlas i tid.

Högre nivåer av progesteron och östrogen under graviditeten kan göra tandköttet mer känsligt och inflammerat, vilket kan orsaka ökad plackbildning och tandköttssjukdom. Detta tillstånd kallas ofta för graviditetsgingivit, som kan orsaka svullnad, blödning och smärta i tandköttet.Det finns produkter som tagits fram speciellt för att ge effektiv daglig tandköttsvård.

Alla gravida kvinnor bör vara extra noga med god tandvård under graviditeten, inklusive borstning, tandtråd och användning av munsköljning, samt regelbundet besöka sin tandläkare för professionell rengöring och hälsoundersökning. Det är också bra att undvika att konsumera livsmedel och drycker med högt sockerinnehåll eftersom dessa lätt kan orsaka ökad risk för tandköttssjukdom.

Om det finns tecken på tandlossning eller graviditetsgingivit, är det viktigt att konsultera en tandläkare för behandling. Behandlingsalternativ kan omfatta en djup rengöring av tandköttet, rutinmässig kontroll av tandhygien och eventuellt antibiotikabehandlingar.

Graviditet och tandhålor

Graviditetsrelaterade hormonella förändringar kan också öka risken för kariesangrepp, som är hål i tänderna. Under graviditeten kan salivproduktionen minska och nivåerna av syror i munnen öka, vilket kan öka risken för karies och tandhåligheter.

Om en kariesangrepp upptäcks under graviditeten kan tandläkaren rekommendera behandling som tandfyllning för att förhindra ytterligare tandhåligheter och tandförlust. Om tandfyllningen måste utföras under graviditeten, kan tandläkaren också rekommendera användning av lokalbedövning och annan anpassad smärtlindring för att undvika skada på modern eller fostret.

Vad kan jag förvänta mig när jag går till tandläkaren under min graviditet?

Du bör berätta för din tandläkare att du är gravid. Det är lämpligt att låta en tandundersökning vara en av de undersökningar som du ska ha gjort under graviditeten.

Sök hjälp om du till exempel plötsligt märker att det blöder i tandköttet då du borstar tänderna. Under graviditeten kan det vara lämpligt att inte påbörja större tandbehandlingar som utan olägenhet kan vänta till efter förlossningen. Om du ska behandlas med något läkemedel vill kanske tandläkaren rådgöra med din läkare.

Distriktstandvården har satt samman några saker att tänka på närd det gäller din tandvård under graviditeten, se https://distriktstandvarden.se/fakta-och-r%C3%A5d/sk%C3%B6tselr%C3%A5d/gravid/

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu